De beste manier om plankenkoorts te overwinnen…

Ken je dat? Heb jij dat ook?

Angst om in het openbaar te spreken?

Ik had altijd ontzettend ontzag voor mensen die op een podium voor publiek een presentatie of een speech gaven.  Het is niet voor niets dat ik een beroep heb gekozen waarbij ik mij lekker achter de camera kon verschuilen. Zelfs bij een voorstel-rondje, waarbij je iets over jezelf moest zeggen, brak het angstzweet mij uit.

Marijndewijs_ECCE2013

Foto Marijn de Wijs

Maar onlangs heb ik in één van de grootste zalen van Nederland voor 1500 wetenschappers een presentatie gegeven, het World Forum in den Haag en ik vond het nog kicken ook :)

Hoe ben ik van mijn plankenkoorts afgekomen?

Door zwerfvuil op te ruimen! Echt, dit meen ik serieus. Veel mensen schamen zich om zwerfvuil op te rapen, ik had dat ook (lees:  De schaamte voorbij. ) Als je dag in dag uit je over die schaamte heen zet, als je elke dag wel een keer wordt uitgelachen of meewarig aangekeken, dan raak je er steeds meer van doordrongen dat het totaal onbelangrijk is wat onbekende mensen van je vinden. Het enige dat telt dat is dat je gelooft in wat je doet en dat je weet dat het belangrijk is.

Mijn tip:

Pak dagelijks één stuk zwerfvuil op en doe dat met overtuiging, met enthousiasme, met blijdschap. Word je dan meewarig aangekeken, geef dan een glimlach of knipoog terug en je ziet ineens op dat andere gezicht ook een glimlach doorbreken. Dat zijn dagelijkse cadeautjes.  En wie weet, misschien gaan steeds meer mensen het dan doodnormaal vinden om zwerfvuil op te rapen. Nadeel is dan wel natuurlijk dat bovenstaande manier om van je plankenkoorts af te komen niet meer werkt, “maar elk nadeel heb een voordeel” om met Cruijff te spreken.

Welk voordeel? Er ligt dan geen zwerfvuil meer. Als 25% van de Nederlanders dagelijks één stuk zwerfvuil opraapt dan ligt er niets meer. En dat heeft nog een veel groter voordeel dan alleen maar een schone straat, welk voordeel dat is, kijk daarvoor even naar mijn speech:

Wow, krijg ik het volgende compliment van Chris Jordan (maker vd film met Albatrossen): ” Your talk was beautiful, very powerful and moving.  Keep up the great work, and I hope to meet you in person sometime.”

, , ,

Comments are closed.