De echte oplossing tegen de Plastic Soep.

Er was eens …. ineens enorm veel aandacht voor een idee van een student uit Delft:

Schermafbeelding 2013-03-21 om 23.53.53

Boyan Slat heeft een geweldig idee: in plaats van dat Mohammed naar de berg moet gaan, laat de berg maar naar Mohammed komen!

Precies dat principe wil Boyan op de Plastic Soep toepassen: Maak stilstaande vang-armen en laat de gyre het werk doen (Gyre is een ronddraaiende stroming). Het plastic zal door de stroming vanzelf tegen de arm botsen en dan langzaam naar een verzamelstation geleid worden. Echt een geweldig idee. Hier is zondermeer een creatieve geest aan het werk geweest!

In de pers werd het idee ook bejubeld, maar naar mijn idee een beetje te veel. Ik kreeg het gevoel als of iedereen nu lekker achterover gaat leunen en denkt: “Zo, dat is ook weer opgelost”.

Maar is het ook opgelost? Boyan zegt het zelf: “Ik heb een dweil uitgevonden maar de kraan staat nog wagenwijd open!” Alleen brengen de journalisten dat nauwelijks voor het voetlicht.

Is het dus een waardeloos plan? Nee, integendeel, het is een heel waardevol plan, alleen moeten we niet achterover gaan leunen en denken dat het opgelost is. Ik heb met Captain Charles Moore  (the Godfather of the Plastic Soup) over dit plan van Boyan gesproken en zijn reactie was: “They better leave the ships and booms in place, because the “cleanup” will have fresh inputs daily in the absence of source control. It’s nice that young people consider this a problem for their generation. Capt. Moore”

 

 

Er is echter iets ontdekt, een geweldige uitvinding en het kost ook nog eens niets wat die kraan kan dicht draaien: 

Nieuw wondermiddel ontdekt tegen de plastic soep!

Opgeruimde Groet,

Peter

 

 

3 Responses to De echte oplossing tegen de Plastic Soep.

 1. Marijke 27 mei 2013 at 10:30 #

  De kraan dicht. Begin bij je zelf. Koop zo min mogenlijk flesjes. En raap ze op. Laat de jeugd zien waar ze mee bezig zijn. Het helpt.

 2. toon eerdekens 26 maart 2013 at 00:43 #

  Volledig akkoord Peter,

  Met uw argumentatie, en vooral uw besluit : Draai GVD eerst de kraan dicht !

  Met het geld van deze overbodige installatie kunnen we bovendien ook duizenden ‘prikstokjobs’ creëeren : Dan hoeft het niet eerst via Maas en Waal dat hele end tot bij die constructie in zee.

  Maar als we écht geld willen sparen -gij zijt toch Hollanders ?- doen we gewoon wat Peter voorstelt : Draai de kraan dicht !

  Waar heb al dat plastic nou eigenlijk voor nodig ?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Plastic soep | lijnievanwijk - 9 april 2013

  […] Maar als je niet voorkomt dat het plastic in de oceaan terechtkomt is het dweilen met de kraan open. klean worldwide […]