#zwerfie-dag (voorheen “De Lente Verwelkomen 2014”)

#zwerfie: Een stukje zwerfvuil opruimen en daar een foto van maken. Deze foto deel je dan via Social Media met het woordje #zwerfie erbij.


De vierde editie van “De Lente Verwelkomen” alweer, voortaan noemen we het #zwerfie-dag; de eenvoudigste actie tegen de Plastic Soep met in potentie het grootste resultaat.

 

Wat is #Zwerfie-dag?

 1. Pak op 20 maart 1 stuk zwerfvuil op en maak er een #zwerfie van.

 2. Ga vandaag op zoek naar twee mensen die ook op 20 maart één stuk zwerfvuil willen opruimen, daar heb je één hele dag de tijd voor.

Deze actie is aangekondigd 24 dagen voordat de  lente komt. Als een ieder zijn best doet om binnen één dag  minstens twee mensen te vinden die mee willen doen, heb je dan enig idee hoeveel mensen er 20 maart meedoen?

                                       16.700.000 mensen

Heel Nederland dus. :) Wil je dit narekenen, verdubbel dan 24 keer het getal 2.

We hebben dan trouwens wel een ander probleem…. er liggen geen 16,7 miljoen stuks zwerfvuil in Nederland, waarschijnlijk is het bij vijf miljoen deelnemers al schoon. Dat probleem wil ik heel graag meemaken.

 

Maar wat als er maar 10.000 mensen dit elke dag gaan doen?

Als 10.000 mensen elke dag één stuk zwerfvuil oprapen dan scheelt dat jaarlijks 10.000 x 365 = 3,65 miljoen stuks zwerfvuil minder. En bij 137.000 gaan we al richting 50 miljoen stuks. Zoveel stuks zwerfvuil (flesjes en blikjes) komen er volgens het KIDV* elk jaar bij. Of het zwerfvuil-probleem is wel heel gemakkelijk op te lossen; minder dan 1% van de Nederlandse bevolking hoeft elke dag een stukje op te ruimen en we hebben grotendeels het zwerfvuil probleem opgelost, of het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken kan niet tellen, dat kan natuurlijk ook :)

 

Opgeruimde groet,

Peter

*KIDV (Kennis instituut Duurzaam Verpakken)

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door:
De Dopper
Supporter van Schoon
Science Media
Amsterdam Noord

 

 

 

 

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. 20 maart #zwerfie-dag » Klean, Bezoek, Media, Social, Deze, Vandaag » Nieuws waar je blij van wordt, samen de wereld mooier maken! - 20 maart 2014

  […] van Klean: zij strijden al geruime tijd tegen de plastic soep die onze wateren verstikt. Bezoek de website van Klean voor meer informatie en help mee om de wereld schoner te […]

 2. Waarom ook JIJ mee moet doen met #zwerfie! | Twittermania - 1 maart 2014

  […] gaat zijn hoogtepunt pas beleven op 20 maart a.s., bij de start van de lente. Op de website van Klean staat namelijk dit te […]

 3. Daad 58: Maak een zwerfie! | www.ikreddewereld.nl - 27 februari 2014

  […] 20 maart begint de lente en die wil Klean Worldwide schoon verwelkomen. Daarvoor hebben ze een eenvoudige actie verzonnen tegen de Plastic […]