De lente verwelkomen…. geweldig succes!

Toegegeven, eerst wilde ik DLV niet nog een keer organiseren. Een beetje bang dat ik het succes van vorig jaar niet zou evenaren.

Maar gelukkig heeft Vincent mij overgehaald. Dus heb ik begin februari weer een oproep gedaan aan mijn volgers op dit blog en via twitter om dit jaar weer de lente te verwelkomen. Vorig jaar heb ik er best hard aan getrokken om mensen erbij te betrekken, dit jaar heb ik het meer losgelaten en heeft het zichzelf uitgezaaid. Eerst snapten veel mensen het niet: “Waarom zou je maar één stuk zwerfafval rapen, wat heeft dat nu voor zin”.

Het is precies dezelfde gedachte als die van de zwerfafval veroorzaker: “Ach dat ene flesje, of er een flesje meer of minder op straat wordt gegooid…. niemand merkt het verschil”.

En intussen drijft er 100.000.000.000 kilo aan plastic in de oceanen, de plastic soep. Grotendeels (80%) afkomstig van het binnenland. Grotendeels afkomstig van mensen die denken “dat ene flesje maakt niets uit” maar even vergeten dat we met 7 miljard mensen deze blauwe pixel delen.

Diezelfde krachten die het probleem veroorzaken wil ik inzetten om het probleem op te lossen! Een soort Aikido dus ;) Als al die mensen, die nu denken “dat ene flesje oprapen heeft geen zin” het toch doen, dat flesje of zakje dus wel oprapen, dan is er geen (of nauwelijks) zwerfafval meer in Nederland!

Wat het omdraaien betreft: vorig jaar deden er 1400 mensen mee, nu hebben 4100 mensen aangegeven er aan mee te doen! Ik geloof niet in toeval. Of moet ik zeggen “Ik geloof in toeval”?

En hoeveel mensen er meegedaan hebben dankzij de radio reportages, bloggers en kranten die aandacht hebben besteed aan deze actie, ik weet het niet. Als dit 1% is van het publieksbereik… dan mag je er nog een nulletje achterzetten.

Op naar een mooie lente!

Opgeruimde groet,
Peter.

====

, , , , , , ,

3 Responses to De lente verwelkomen…. geweldig succes!

 1. Eef 25 maart 2012 at 10:34 #

  Prachtige actie Peter! Wat goed dat je zo veel mensen hebt kunnen bereiken en dat het initiatief zichzelf heeft uitgezaaid (mooie lente-metafoor)… Je doet geweldig werk, ik volg je (letterlijk en figuurlijk) met bewondering en eerbied. Hopelijk volgend jaar weer een verwelkom de lente… groetjes, Eef

 2. Romy 23 maart 2012 at 14:45 #

  Heb je enig idee waar ik die lichte zakjes kan kopen waar je de groente in stopt ipv het plastic uit de winkel?

  • Klean 27 maart 2012 at 06:47 #

   Hoi Romy, Ik begrijp niet precies wat je bedoeld: “Lichte zakjes waar je groente in stopt in plaats van plastic uit de winkel”. Ik denk dat je bedoeld dat je op zoek bent naar een alternatief voor de gratis plastic zakjes waar je groente in doet? Ik gebruik een jute tas van purejute.com
   Die kan je net zo vaak gebruiken als je wilt en is ook gemakkelijk te wassen, mocht er ooit eens een tomaat zijn plat gedrukt.