De schaamte voorbij.

Ik doe het nu elke dag….

Eerst durfde ik het niet, was bang dat mensen mij raar zouden vinden. Of erger nog; dat mijn kinderen mij raar zouden vinden.
Ik deed het dan ook schuchter, keek eerst of niemand het zag en deed het ook niet als mijn kinderen er bij waren. Maar je wordt steeds onvoorzichtiger.
En dan wordt je betrapt… en dan denk je “ach, wat kan mij het ook schelen” en nu doe ik het openlijk.

Maar jéh! Wat voelt dat lekker. Zo moet het voelen als je uit de kast komt. Het gewoon openlijk doen en dan blijkt ineens dat er best veel mensen zijn die het goed vinden dat je dat doet. Ja, natuurlijk er zijn altijd mensen die je raar aankijken, en een enkeling roept je iets toe. Maar dat altijd van zo’n afstand dat je het toch niet kunt verstaan.

Er komen nu zelfs vaak mensen op me af: “Wat goed dat u dat durft, ik zou dat ook wel willen doen maar ik schaam me eigenlijk”. Gek eigenlijk toch? Dat we het allemaal wel willen maar dat we denken dat anderen ons raar vinden.

Nu doe ik het zelfs als ik mijn dochter ‘s ochtends naar school breng. Laatst had ik er met haar een gesprekje over, of ze het niet raar vond dat haar vader dat deed. En toen moest ze bekennen dat ze dat inderdaad wel een beetje moeilijk vond omdat andere kinderen mij misschien raar zouden vinden. “Maar boeie” zei ze er gelijk achteraan “Mensen die jou raar vinden omdat je dat doet, die doen er niet toe”.

En dat vond ik zo knap van haar!

, ,

4 Responses to De schaamte voorbij.

 1. Theo van Goor 25 juli 2012 at 06:38 #

  Die schaamte om langs de weg te lopen met een knijper had ik niet zo. Ik heb het ooit beroepshalve gedaan in het verleden. Nu was het meer de blokkade om gewoon te beginnen. Wekelijks maak ik mijn gang van Koudhoorn naar de markt van Putten. Ik ergerde mij aan de rommel in de berm van de prachtige bossen.
  Na de eerste grote schoonmaak actie van mij, is het nu ‘mijn’ traject geworden. 3 km bos. Met mijn bakfiets met kistje voorop knijp ik wekelijks met mijn knijper nog 1 afvalzak zwerfafval bij elkaar. Kost minder dan geen tijd. (half uur heen, half uur terug)
  Lastig is alleen deze zak kwijt te raken. In Putten betaal je voor een afvalzak ipv een vaste afvalheffing. Nu betaal ik dus voor anderen.
  Af en toe kan ik het in grote containers van evenementen kwijt. Maar dat is ook niet legaal. De gemeentemannen die de markt opruimen willen het ook niet aanpakken(!) Denkend dat ik het illegaal kwijt wil. ‘Aanbieden in een blauwe zak a.u.b.’ Niet in een onbelaste zwarte zak die ik gebruik voor dit doel.
  Afval blijft een het doorspelen van een probleem naar een ander…..

  • Martine 19 juli 2013 at 19:23 #

   Hallo Theo, met een beetje goede wil moet hier toch een oplossing voor te vinden zijn (ik weet natuurlijk niet wat je betaalt voor zo’n zak en of het dus de moeite waard is). Misschien kun je eens contact opnemen met de verantwoordelijk wethouder. Je lost immers gratis en voor niets een (stukje) gemeentelijk probleem op. Weliswaar ongevraagd, maar het lijkt me redelijk dat je niet voor deze kosten opdraait. Je kunt vrij makkelijk aantonen dat je dit regelmatig doet. Misschien wil de gemeente je gratis een voorraadje blauwe zakken ter beschikking stellen? Bijvoorbeeld? Veel succes ermee!

 2. Anton Buffing 14 november 2011 at 14:00 #

  Ik heb via de gemeente amstelveen uiteindelijk een prikker gekregen en een keer in de week ruim ik een hele vuilniszak weg. Reacties? Sommige mensen kijken vreemd, want dit hoort niet bij hun straatbeeld, anderen complimenteren je. Ik ga door en eigenlijk het liefst als anderen kijken. Ik hoop dat kids nu ook een poging gaan doen om hun vuil weg te gooien in een afvalbak in plaats van 30 cm ernaast.

 3. josien 16 maart 2011 at 14:11 #

  Ook ik ben zo een afval raper,maar dan meer in de buurt van afval container en mijn eigen portiek waar we met zn vieren wonen en ik de enige ben die opruimt en veegt en gezellige plantjes neer zet.Als ik afval weg gooi en er staat weer afval er naast,dan kan je er van op aan dat ik dat ook in de container gooi.Het moet dan een dichte zak zijn en geen dubieus geval want ja dan doe ik het niet.Maar eigenlijk ben ik wel boos op bewoners die maar neer gooien het roept het slechtste in mij naar boven.Dus klagen doe ik wel maar doe er ook wat aan met de ijdele hoop dat de heren handhavers veel en veel meer gaan controleren.En de heren reinigers veel en veel meer gaan schoonmaken.In ieder geval steun ik jou initiatief om op 20 maart lekker te gaan rapen.Bij de schoonmaak aktie bij mij in de straat was ik ook van de partij dus dit moet ook lukken.Succes!!!!!!!!!en groetjes josien