De Wereld van Zwerfvuil!

Ik ga de wereld maken!

Dit project wordt gesteund door het WNF en Enexis, de Dopper, de Betere Wereld, Deep, Science Media, Lush, Amsterdam-Noord, Stichting NDSM, Stichting Kinetisch Noord, Stichting Noordzee, de Vries Staalwerk, .

We maken van onze wereld een vuilnisbak. En om dat duidelijk te maken, ga ik dat in het klein doen. Ik ga een globe maken, een globe die de wereld verbeeldt. Deze globe heeft een diameter van vijf meter en zal bekleed worden met zwerfafval. Ik zal hiervoor het zwerfafval gebruiken dat ik dagelijks verzamel terwijl ik door de stad fiets.

Kunstproject “De wereld van Zwerfvuil” is een volgende stap in de activiteiten van Klean; een enorme drijvende globe in het IJ, gemaakt van zwerfafval. Deze globe laat mensen zien hoe de som van kleine acties -iemand laat een plastic flesje vallen- een enorm probleem oplevert: De Plastic Soep. En hoe omgekeerd kleine acties ook bijdragen aan de oplossing: Als iedere Nederlander één of twee keer per week een stuk zwerfvuil zou oprapen, wordt de groei van de Plastic Soep vanuit Nederland grotendeels gestopt!

Ik zal een globe van plastic zwerfafval maken, die ‘s nachts van binnenuit verlicht wordt. Op afstand ziet deze globe er prachtig uit, pas als je dichterbij komt zie je dat deze wereld bestaat uit plastic flesjes, lege verpakkingen en andere rommel die achteloos op straat wordt gegooid. Het plan is om deze globe in het IJ voor het het EYE te plaatsen. Wellicht dat daarna de Globe kan gaan reizen naar andere steden die aan het water liggen.

Aanleiding
De Plastic Soep! We moeten de toevoer van de Plastic Soep stoppen. 80% van de ingrediënten van deze soep komt van zwerfafval dat ooit een slootje, kanaal, rivier is ingewaaid en vandaar is afgevoerd naar de oceaan. Deze chemische soep vergiftigt de voedselketen. Vissen en vogels zien de soep aan voor voedsel. Wij eten die vissen. En de vogels poepen de pcb’s uit boven onze gewassen en weilanden. Opruimen is onmogelijk want daarvoor zouden we ook al het leven uit de zee moeten vissen. Stel dat we het zouden kunnen opruimen dan maakt de duur van het opruimproces erg inzichtelijk hoe groot het probleem is: Stel we sturen 5.000 trawlers naar de oceanen om de plastic soep op te ruimen. Die 5.000 trawlers kost het nog circa 500 jaar voordat ze dit klusje geklaard hebben! En dan te bedenken dat we het probleem in minder dan 50 jaar veroorzaakt hebben.

Doel
Doel is om duidelijk te maken dat we in hoog tempo van onze wereld een vuilnisbak aan het maken zijn. Waarom in het IJ? Omdat de rivieren de verbindende schakel zijn tussen zwerfafval en de Plastic Soep. Waarom bij het pontje? Omdat daar dagelijks circa 18.000 mensen het IJ oversteken, waaronder ook heel veel jongeren.

Uitvoering
De globe is vijf meter hoog en vijf meter breed en zal in het IJ dobberen. ‘s Nachts zal hij van binnenuit verlicht worden. De globe zal gebouwd worden met hulp van jongeren (maatschappelijke stage) en vrijwilligers. De bouw begint op 1april en zal op 21 juni te water worden gelaten.

Wat is er nu zo erg aan die plastic soep?

“Laat dat toch lekker dobberen, wij hebben er toch geen last van.”
Tja, we zien er inderdaad weinig van. Maar al dat plastic (en de giftige stoffen die erin zitten en daarenboven de pesticiden die in zee zijn beland als een magneet aantrekt) dringt van onderaf onze voedselketen binnen. Niet alleen via vissen die het plastic eten maar ook zeevogels verspreiden tonnen (ja, tonnen!) plastic over de wereld. Dus ook boven onze akkers en weidegronden.
En wat al die PCB’s, en andere POPs in het lichaam van je kind doen, dat weet de tweede kamer ook niet. Zij moet nog steeds antwoord geven op de vragen van Ester Ouwehand..

En daarom wil ik een wereld van zwerfvuil maken, in het klein dan. Want zeven miljard miljard mensen maken er al eentje in het groot. En dat moet stoppen!

 

En misschien wil je me daarbij helpen?

Je kan al helpen door één stuk zwerfvuil in de week op te ruimen!
Denk je dat dat niet helpt? Lees dit dan eens:
Een probleem oplossen is vaak zo simpel, als je maar anders durft te denken!

Heb je nog andere ideeën hoe we zwerfafval de wereld uit kunnen helpen, plaats dan je reactie hieronder, dan kunnen andere lezers er ook van profiteren.

Opgeruimde groet,
Peter

22 Responses to De Wereld van Zwerfvuil!

 1. gerrit van de brake 14 juli 2013 at 09:30 #

  hoi Peter,

  Heb gisteren samen met Teus de globe vervoert naar Nijmegen.Als ik iets op de wagen heb wat me interesseert ga ik op internet zoeken wat ik er over kan vinden,zo ook met dit transport.Heb het verhaal van je gelezen en weet ook wat de achterliggende gedachte is,ik vind het een boeiend verhaal wat je aan het denken zet.Heb de info hierover inmiddels op mijn fb geplaatst in de hoop zoveel mogelijk mensen over dit onderwerp te bereiken.We hadden gisteren niet een vracht op de wagen maar een boodschap,trots op je.

  groet Gerrit

 2. noa verhoeckx 2 maart 2013 at 12:12 #

  hoi peter, wat geweldig die wereld bol van plastic flesjes ! ik wil graag een deel van mijn werkstuk over u houden maar mijn vraag is wat is u achternaam? en hoelang heef u aan de bol gewerkt.
  groetjes noa verhoeckx

 3. Ilja Jansen 19 augustus 2012 at 14:04 #

  Hoi….
  Wat zou de wereld er mooier uitzien als iedereen de troep achter de broek op zou ruimen hé… Ook al is het niet van jezelf neem het gewoon effe mee…

  Mijn hond Sterre en ik ruimen al jaren onze omgeving op op de wandeling…
  Zo dragen we toch ons steentje bij aan een schone wereld op ons eigen manier…

  http://www.mijnalbum.nl/Album=RWYRZB7J

  http://www.youtube.com/watch?v=xqVQB3X4nno&feature=share&list=UU-BU2FNGZG6Etc98XAGHyiQ

  http://youtu.be/zy7R2R-77lo

  Schone groet, Ilja

  • Klean 20 augustus 2012 at 16:53 #

   Leuk! Doe de groeten aan Sterre! Wat een held die hond.

 4. heleen van der sanden 22 juni 2012 at 14:26 #

  Geweldig initiatief. We willen er graag aandacht aan besteden in het komende nummer van magazine Genoeg. Ook via Genoeg.nl, twitter en onze facebookpagina kunnen we meehelpen dit initiatief bekendheid te geven. Laat maar weten wat we voor julie kunnen doen.

 5. Ricky 2 juni 2012 at 12:38 #

  Als ik in de natuur rotzooi zie, ruim ik ‘t wel op, dat doe ik al m’n hele leven. Ik zou ‘t eigenlijk ook in de stad moeten doen. Zou best ‘n zak willen meenemen, maar dan komt ‘t probleem, dat ik hier geen opslagruimte heb en ‘t vuil wordt maar eens per twee weken afgehaald. Nog meer vuilnisbakken in mijn regio zou welkom zijn. Als ik ‘t wegbreng naar ‘t Milieupark, moet ik betalen en ‘n half uur in de rij staan. Het wordt je hier in Zuid-Limburg niet erg makkelijk gemaakt.

 6. Nicole Seekles 13 februari 2012 at 21:14 #

  Hoi Peter, ik heb het er net met mijn man over gehad en hij wil mss (moet even de datum weten tzt) helpen met lassen.

  Daarbij wil ik even zeggen tegen alle mensen die hier lezen dat wat jij doet echt geweldig is en dat iedereen een voorbeeld aan jou moet nemen willen we nog iets overhouden van onze wereld en zeeën. Na jouw lezing te hebben bijgewoond (en geschrokken van wat ik zag en hoorde) ben ik zoveel bewuster gaan denken en doen vwb de plastic soep. Geen plastic zakjes te pas en te pas aannemen bij boodschappen, zoveel mogelijk plastic verpakking zien te vermijden en ook geen plastic bordjes en bestek meer gebruiken bij een feestje en de troep van de straat rapen. Alle kleine beetjes helpen ………..

  Groetjes
  Nicole

  • Klean 13 februari 2012 at 21:23 #

   Hoi Nicole, Dat zou geweldig zijn! Het plan is nu om in de eerste twee weken van April aan het lassen te slagen. De eerste dagen zal voornamelijk het buigen van de buizen zijn. Daar heb ik al hulp bij. Maar daarna gaat er op locatie gelast worden en dan zou een handje extra geweldig zijn.

   Opgeruimde groet,
   Peter.

 7. Frans Couwenbergh 12 november 2011 at 01:06 #

  Je ergeren helpt niet, oprapen wel.
  Wandelen moet je toch, als oudere. Dus al jaren heb ik daarbij in mijn rechter een zelfgesneden (wandel)stok die van onder rafelt en lekker de troepjes uit het natte gras naar je toe haakt. In de linker een plasic tas, die thuisgekomen in de kliko wordt omgekeerd. Zo houd ik mijn twee wandelroutes al jaren schoon en dat stemt innig tevree.
  Verder werk ik aan het op zoveel mogelijk wetenschap gebaseerde Verhaal over hoe mensen mensen geworden zijn. Als modern alternatief voor het achterlijke Adam-en-Eva-verhaal. Daarvoor hoef je maar het zelfverzonnen woordje ‘humanosofie’ in te tikken, of ‘humanosoof’, ook goed.

 8. Saskia 26 september 2011 at 10:43 #

  Ik heb je link op facebook gezet met het verzoek mee te doen. alle kleine beetjes helpen! *rent naar buiten om die plastic zak op te pakken en in container te donderen*

 9. Selma Schepel 6 september 2011 at 06:57 #

  Goed initiatief!
  Heb zelf altijd een vuilniszak bij me om vuil op te rapen,
  als ik fiets in de duinen of loop langs het strand.
  Bijna elke dag haal ik wel een zak op.
  Ik praat er veel over met mensen die opmerkingen maken als ze me vuilnis zien rapen.
  Maar zo’n internetactie zet toch veel meer zoden aan de dijk!
  Goed zo.
  Als ik iets extra’s kan doen voor deze actie hoor ik het graag.

 10. Karl Krause 29 juli 2011 at 21:11 #

  Peter, Ik vind dit een fantastisch idee. Ik erger me al jaren kapot aan al dat zwerfvuil. en dan te bedenken dat er zoveel dieren zijn die het verschil tussen een stuk afval en voedsel niet zien, afval eten en dan ziek worden of nog erger. Bij alles wat je vraagt kan ik je niet helpen, helaas. Desondanks, twee duimen op en veel succes. Groet, Karl

 11. Mariëtte Verlaan 12 juli 2011 at 17:50 #

  Voor het schrijven van lesmateriaal wil ik me graag inzetten.

  In Breda heb ik op het Orioncollege lesgegeven als gastdocent. Hier zal ik jouw plan eens onder de aandacht brengen. Er is wellicht wel een leerling of begeleider die ook mee wil denken om dit als project op te pakken en nader te bestuderen.

  Ik wens je veel succes in het ‘verschonen’ van onze wereld, Mariëtte

  • Klean 12 juli 2011 at 21:10 #

   @Mariëtte: Bedankt voor ‘t aanbod! Ik ben momenteel bezig om alle lampen op groen te krijgen voor ‘t maken van de wereldbol. Daarna kom ik graag bij je terug wat betreft het schrijven van het lesmateriaal.
   Groet, Peter.

 12. Niels 7 juli 2011 at 15:03 #

  Mooi idee Peter!

 13. sytske bierma 29 juni 2011 at 08:39 #

  Peter, geweldig dat jij op een positieve manier aanzet tot het opruimen van zwerafval. Ik doe dat zelf ook al zolang ik me kan herinneren, zwerfafval opruimen bedoel ik , en ik vind het fijn én noodzakelijk om te doen. Het is ongelooflijk wat wij mensen allemaal op straat gooien en ergeren daarover heeft geen enkele zin. Gewoon opruimen !!

  met hartelijke groeten,

  Sytske Bierma te arnhem

 14. mark 26 juni 2011 at 07:02 #

  Wat ik echt een geweldig voorbeeld vind, is de opruimactie in Estland.
  Super inspirererend…
  http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY

  Hopelijk heb je er iets aan. Keep up doing the good things!

 15. Merijn Kegel - Webalist 19 juni 2011 at 20:14 #

  Peter, ik wil je site natuurlijk best maken!
  Gr. Merijn

 16. John Stoelinga 16 juni 2011 at 06:42 #

  Hai Peter,

  Indien nodig kan ik misschien wel iets betekenen wat betreft constructies en vergunningen.

  Groet,

  John

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vreedzaam protest tegen zwerfvuil | Love 010 - 29 augustus 2013

  […] met heel veel geduld gemaakt uit ontelbare blauwe en groene plastic flesjes door Peter Smith van Kleanworldwide. De wereld van zwerfvuil zoals de globe […]

 2. Wereldbol van zwerfflesjes toert door Nederland - Duurzame Verpakkingen & Wegwerpservies - 8 juli 2013

  […] “De Wereld van Zwerfvuil” zal zaterdag 13 juli 2013 om 5 voor 12 Nijmegen binnenvaren en daarmee wordt tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen de aftrap gegeven voor het project ‘De Wereld op Reis’. […]

 3. Hoornsemeer binnenkort? | e-rik interaction concepts - 16 oktober 2012

  […] Zwerfvuil is een wereldbol met een middellijn van 5 meter, gemaakt van plastic flesjes. Het is een project van Peter Smith, bedoeld om aandacht te vragen voor de enorme hoeveelheid plastic afval die in de oceanen terecht […]