Druppels, druppels, druppels

Het water staat moeder aarde aan de lippen. Is het tij nog te keren? Afval op straat, in de bermen en sloten, het is werkelijk overal om ons heen en dat is géén storm in een glas water. Afval hoort niet op straat, want het komt in onze oceanen en uiteindelijk in onze voedselketen terecht. Ik erger mij er niet meer aan; ik raap het op, iedere dag ten minste één stukje.

Druppels op een gloeiende plaat, dat zegt men, als de inzet zinloos lijkt om tot het doel te komen. Maar ja, voldoende druppels zullen die plaat toch koelen. Het doet mij daarom zoveel deugd, dat de groep vrijwillige zwerfafval opruimers (druppelaars) die ik op social media ontmoet, dagelijks groeit.

Vele handen handen maken licht werk. Dat zegt men toch, om aan te geven dat je met voldoende inzet tot het doel kan komen? Dus als velen een handje een druppel bijdragen, dan loopt de emmer vanzelf vol. Terwijl de zweetdruppels vanwege een griepje op mijn voorhoofd stonden, boden een handjevol zwerfiïsten* zich spontaan aan om namens mij een stukje zwerfafval op te rapen, om zodoende toch mijn dagelijkse bijdrage te leveren. Zo zie je maar, dat je het echt niet alleen hoeft te doen.

De druppel, die de emmer doet overlopen. Vaak een opmerking vanuit een negatief oogpunt, maar laten we deze gezegde nu eens omdenken. Wellicht gaan vele, vele druppels die ene die het verschil maakt voor, ooit wordt het ‘tipping point’ bereikt. Het lijkt wel eens dat het iedere week erger wordt met het zwerfafval, alsof we dweilen met de kraan open, maar ik heb toch goede hoop, dat we steeds dichter bij het keerpunt komen.

Ik merk dat steeds meer mensen om mij heen, opmerken dat er inderdaad veel zwerfafval op straat en in de bermen ligt. Graag leg ik dan aan mijzelf uit, dat mensen beginnen te zien als ze om zich heen kijken. Gelukkig neemt een aantal van hen ook initiatief om de troep op te rapen van straat en zo hun druppel bij te dragen. Een klein beetje inzet kan het verschil maken en iedere dag even bukken om moeder aarde wat schoner achter te laten, dan dat je haar aantrof is toch maar een hele kleine moeite.

Ik zou het fantastisch vinden als de emmer overloopt en zich als een olievlek gaat gedragen, want slechts 25% van de mensen hoeft mee te helpen, om iedere dag een stukje zwerfafval op te ruimen om Nederland binnen drie dagen op te ruimen**. En als Nederland eenmaal schoon is, dan kunnen we makkelijker bij de bron om de kraan dicht te draaien. En als we zo samen het tij weten te keren, kunnen we de zon weer op het water zien schijnen.
* een vrijwillige zwerfafval opruimer, die op social media erover twittert o.v.v. #zwerfie
**Geïnspireerd door de filosofie van stichting KLEAN

René Rövekamp

, ,