En de winnaar is…..

Iedere week vraag ik me weer af:

Wie gaat er deze week winnen?

Iedere dag verzamel ik al fietsend naar mijn studio wat andere mensen  -ik denk omdat het hun aan energie ontbrak- hebben moeten achterlaten op straat. Een prikstok in mijn rechterhand en mijn gele Klean-krat voorop de fiets. Al het oppakbare vuil dat aan de rechterkant van mijn fiets passeert verdwijnt in mijn krat. Links kan ik niet pakken want ik ben rechts. Maar wees gerust, als ik ‘s avonds naar huis fiets is links rechts geworden, voor mij dan. En ondanks dat er gedurende de dag honderden mensen zijn langsgelopen, ligt het flesje of blikje er ‘s avonds nog. Al die mensen denken “Dat ene flesje oppakken heeft geen zin” niet wetend dat:

als 25% van de Nederlanders zich voorneemt om dagelijks één stuk zwerfvuil op te rapen we een nieuw probleem hebben… er ligt dan te weinig!

Wat mij elke week opvalt is dat er twee merken zijn waarvan ik elke week verrassend veel verpakkingen langs de kant van de weg vind. Verrassend omdat het producten zijn die beloven je energie te geven. Maar de mensen die het genuttigd hebben ontberen blijkbaar de energie het nagenoeg nihile gewicht van die verpakkingen nog een paar meter verder te torsen. Naar de dichtstbijzijnde prullenbak.

Het zijn de energy (zogenaamd dus) drinks AA-drink en Red Bull!

Bijna elke week wint Red Bull overtuigend….
Maar ik weet niet hoe ze’t hem geflikt hebben, zouden ze er nog minder energie in hebben gestopt dan anders. Of heeft de verliezer er per ongeluk toch een beetje energie aan toegevoegd?

Maar deze week heeft AA-drink Red Bull met een blik-breedte verslagen!

Gefeliciteerd AA-drink met deze overwinning!

Het zal vast een gevleugeld gezegde worden: AA-drink is the new Red Bull!

Waar staat AA eigenlijk voor? Anonieme Afvaldumpers? Anonieme Aso’s?

Hieronder de opbrengst van wat ik in een week al fietsende opraap onderweg naar mijn studio. Bij mij thuis staat een zak met nog een keer deze hoeveelheid.

De halve opbrengst van een week fietsen.

, , ,

15 Responses to En de winnaar is…..

 1. Desiree Rosier 22 december 2011 at 10:07 #

  Lekker bezig Peter ! Succes met de jeugd vanmorgen.

  Je weet dat WOD 2012 als motto “Youth, the next wave of change is” nu ;-)
  Ik kijk ernaar uit om samen met jou en de anderen die aanhaakten en wie weet nog gaan aanhaken op 8 juni 2012 De kickoff te launchen die een groot verschil gaat maken.

  Laten we ons hele netwerk van denkers en doeners mee mobiliseren kickass reuring te gaan maken hiervoor na onze meetup in januari.

  LovePotionNo.1! heeft er zin in! Ga dit weekeinde mijn prikstok maar eens pimpen en zelf ook standaard fotos maken van het vergaarde zwerfplastic. Met goed leesbare merknamen… Want die hebben we ook nodig straks.

  tot vanmiddag voor het andere ideetje

  • ELZE 22 december 2011 at 15:02 #

   Mag ik de aa flesjes met dop hebben? Ik heb ze nodig voor een kunstproject tijdens het Lefestival. eind januari 2012.
   Andere flesjes zijn ook goed. Ik heb gewoon heel veel flesjes nodig.

   Plastic, afval en met dop. Dat zijn de eisen.

   Kijk op mijn website bij nieuws voor meer info.

   Dank, Elze

 2. Eef 3 september 2011 at 19:58 #

  Hey Peter,

  Ik vind op mijn (zeer prille) afval-strooptochten ook opvallend veel blikjes en plastic flesjes. Ik bedoel dat die het merendeel uitmaken van de hele troep. Intrigerend… ;-) Sigarettenpeuken zijn misschien nog wel meer vertegenwoordigd maar daar is eigenlijk niet mee te beginnen… wat een priegelwerkje :-p

  Prik dapper door!

  Eef

 3. ronald 14 juni 2011 at 20:28 #

  Heyy Peter,
  Jouw project werkt aanstekelijk man! Arnhem wordt beetje bij beetje schoner, alleen jammer dat er ook telkens weer troep bij komt…
  Las net over je nieuwste project. Ben je bekend met de ”waarmakerij” of ”durftevragen”’ in nijmegen? Leuk om eens te checken op internet.
  trof ze laatst op een festivalletje en is een club mensen die anderen helpen bij het verwezenlijken van projecten just for the fun van het helpen.

  groet,
  Ronald

 4. Ruud 19 mei 2011 at 14:52 #

  Hoi Peter,

  Mooi om te lezen dat er mee zijn die regelmatig ruimen!
  Positieve manier om met het probleem om te gaan.

  Groet, Ruud

 5. Hans 18 mei 2011 at 08:24 #

  Hoi Peter,

  Ongelooflijk wat mensen een troep achterlaten. Hoe kan je deze vervuilers er bewust van maken dat ze zichzelf langzaam vergiftigen? Sowieso samen met Red Bull! Is echt niet goed voor je dat spul;(

  Ik neem in ieder geval mijn petje voor je af!

  Groet
  Hans

 6. Marina Schriek 17 mei 2011 at 11:18 #

  Hoi Peter,

  Goeie actie! Ik heb vanmorgen weer een plastic zak volgeraapt met mijn pastaklem in de aanslag, tijdens het hardlopen. Nadeel is dat die zak steeds zwaarder wordt en al vol is ruim voor het einde van mijn ronde.
  Die probeer ik dan onderweg te ‘slijten’. Meestal geeft dat leuke reacties en volop medewerking.

  Vorige week was de AA Drank bij een bepaalde supermarkt in de aanbieding, 2e gratis. Toen had ik al een visioen van het effect, wat nu dus bewaarheid is geworden, zoals ik uit jouw blog op kan maken.

  Zou die fabrikant het als goede reclame beschouwen dat er meer flesjes van zijn merk langs de kant van de weg liggen???

 7. Gerrit Koops 17 mei 2011 at 10:30 #

  Beste Peter,

  Een illustratief beeld en ontzettend mooi verteld.

  Zouden het zo veel sporters zijn die onderweg energie nodig hebben of denken we dat we niet meer een stukje kunnen fietsen of lopen zonder krachtdrank.

  Laten we hopen dat door de bewustwording die we aan het creëren zijn, en dan doel ik op de actie 15 – 19 juni Let’s do it NL / http://www.earth-cleaner.com, dat de ingenomen energie wordt gebruikt ten behoeve van de krachttraining: ‘AA geeft me de kracht om het flesje te dragen ipv het aan de natuur over te dragen’

  Groet,
  Gerrit

 8. Dennis 17 mei 2011 at 07:32 #

  Ook mij blijft het verbazen dat een volle verpakking/flesje niet te zwaar is om vast te houden maar een lege wel?!……….

 9. Corrien 16 mei 2011 at 22:22 #

  Ik weet niet of ik de discussie nu de verkeerde kant op help maar je bedoelt een ‘helping hand’. Als we het al over priktechnieken hebben kan dit natuurlijk ook dubbelzinnig worden opgevat. Dat is niet de bedoeling.

  Ik vraag me nog 1 ding af: hoe ver is het fietsen?

  • Klean 17 mei 2011 at 07:27 #

   Fietsen naar mijn studio duurt ca. 10 minuten. Maar ik prik ook als ik naar de supermarkt rij of m’n dochter naar en uit school breng/haal. De vertraging die ik oploop door al fietsend te prikken is te verwaarlozen. Het enige dat tijd kost is het legen van de zakken en het fotograferen ervan.

 10. Chris 16 mei 2011 at 07:52 #

  Normaal altijd een beetje huiverig voor mannelijke verhalen over priktechnieken, maar in dit geval hang ik aan Peter’s lippen!

 11. Erik de Vries 14 mei 2011 at 09:12 #

  Fijn stukje en leuke foto’s. Wat me intrigeert is: hoe prik je met een prikstok al fietsend blikjes en plastic flesjes op? Kun je eens wat meer vertellen over je priktechniek?

  Groet, Erik

  • Klean 14 mei 2011 at 21:38 #

   Ha, m’n priktechniek… jarenlange training is er aan voorafgegaan;) Nee, gewoon prikstok in m’n rechterhand en al fietsend mikken en op ‘t juiste moment knijpen.
   Het heet dan wel prikstok maar is eigenlijk een grijper. Het voelt inmiddels een beetje als een sport. Je ziet je prooi al van verre liggen en legt aan en dan op ‘t moment supreme pak je ‘t flesje of blikje op. Wel moet je rekening houden met de terugslag! Ik bedoel zodra de prikstok z’n prooi raakt wordt ie naar achteren geslagen, maar daar wen je aan. Ik wil wel eens een cursus geven, interesse? ;)

   • saskia 20 mei 2011 at 18:09 #

    Klinkt als een nieuwe variant van het aloude ringsteken…