Het aller, aller duurzaamste stukje zwerfvuil…

De duurzame top 100, voor de vijfde keer werd dit feest van het gezonde verstand door de Trouw georganiseerd.

Vorig jaar, na publicatie heb ik kritiek geuit op de lijst; er was niemand binnen die 100 die zich bezigheild met de gevolgen van onze plastic-verslaving.

Tja, en als je je naam Klean (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) eer aan wilt doen, dan doe je er ook iets mee. Daarom heb ik voor de zomer een jurylid benaderd en gezegd dat ze ook moesten kijken naar wie er zich bezighield met de plastic soep. “Wie zou jij dan in de lijst willen zien?” was gelijk haar reactie. Ik heb toen Maria Westerbos (Plastic Soup Foundation) en Merijn Everaarts (de Dopper) voor gesteld.

En tatatata: beide staan er nu in :) (respectievelijk op plek 20 en 100)

Da’s een hele winst! Maar we zijn er nog niet: Er staat niemand in de lijst die zich bezighoudt met waar duurzaamheid eigenlijk begint, bij de bodem… met zwerfvuil, ook nog eens de “hoofdsponsor” van de Plastic Soep! Zolang als we zwerfvuil gedogen, snappen we eigenlijk nog niets van duurzaamheid.

Marjan MInnesma staat voor de derde keer op 1. Ze kreeg een cadeau, ze pakte het uit en wat deed ze met het papier….. ze liet het op de grond vallen.

Volgend jaar zal Minnesma niet meer op 1 staan, niet vanwege dit voorvalletje :) maar ze gaat zitting in de Jury nemen.

Ik ga er voor zorgen dat Nederland eindelijk gaat begrijpen dat zwerfvuil ook een thema wordt binnen de duurzaamheids-religie. Mocht ik dan in die top 100 komen, zal ik Marjan dat stukje papier persoonlijk teruggeven, kan ze het alsnog in de prullenbak doen.

zwerfvuil van Marjan Minnesma

 

 

 

 

 

 

One Response to Het aller, aller duurzaamste stukje zwerfvuil…

  1. Evalien 10 oktober 2013 at 10:18 #

    Ik heb je korte speelfilm vandaag in 3 klassen vertoond tijdens een presentatie over zwerfafval en de gevolgen ervan: superpeter was de reactie op supeclean. En samen met een kleutergroep die het schoolplein ging opruimen dus meer dan 100 nieuwe enthousiastelingen tegen zwerfafval gevonden op deze dag vd duurzaamheid! Gr Evalien