Het bewijs: We gaan de Plastic Soep eten.

Als je een beetje boerenverstand hebt dan wist je het eigenlijk al, mijn beide opa’s waren boer, al dat plastic in de zee dat gaat “langzaam” onze voedselketen binnendringen.

Maar natuurlijk moet je dat eerst bewijzen, voordat fabrikanten van tandpasta’s en scrubs, die micro-plastics uit hun winstgevende producten willen halen. Die hadden waarschijnlijk bankiers als opa.

Goed, eindelijk is het daar dan, het bewijs dat plastic zich langzaam een weg omhoog de voedselketen binnendringt.

De onderzoekers Paul Farrell en Kathryn Nelson hebben eerst slakken blootgesteld aan micro-plastic houdend dieet en daarna die slakken gevoerd aan krabben. En ja hoor, in de krabben kwamen overal die micropalstics voor; in hun kieuwen, in hun alvleesklier en (moeders kunnen dit beter even niet lezen) in hun eierstokken.

microplastics in de kieuw van een krab

De laatste zin uit de conclusie van hun onderzoeken rapport verbaasde mij dan ook niets: “This study increases concern for the potential for microplastic to reach higher trophic levels, for the accumulation of environmental pollutants and for the health of animals, including humans.”

Kijk, als u uw tanden gaat poetsen, even op de verpakking van uw tandpasta of  er PE, PP of PET opstaat. Zo ja, breng het weg naar chemisch afval!!! En doe dit met al verzorgingsproducten. Weet ook dat plastic op straat, als het blijft liggen, langzaam verbrokkelt tot micro-plastics. Ik kan het niet meer laten liggen, ik wil niet dat dit in eten van mijn kinderen terecht komt, in niemands eten trouwens, zelfs niet in dat van slakken.

Opgeruimde groet,

Peter.

(gebaseerd op het rapport: Trophic level transfer of microplastic: Mytilus edulis (L.) to Carcinus maenas (L.) Paul Farrell*, Kathryn Nelson Institute of Marine Sciences, University of Portsmouth, Ferry Road, Portsmouth PO4 9LY, UK)

 

3 Responses to Het bewijs: We gaan de Plastic Soep eten.

 1. Martine 23 maart 2013 at 13:00 #

  Hoe zit het met voedingsmiddelen die in verpakkingen zitten met PE, PET en PP

  • Klean 25 maart 2013 at 15:52 #

   Ook daaruit blijken stofjes uit te lekken naar het verpakte voedsel. Voor meer info hierover klik in mijn menu balk op ‘serieuze films’ en scrol dan helemaal naar beneden naar de film van Werner Boote: Plastic Planet, daarin krijg je precies uitgelegd wat de gevolgen van plastic verpakkingen zijn.

 2. Hans van der Togt 22 maart 2013 at 23:06 #

  dit is een goed stuk Peter, de mensen begrijpen dit simpele voorbeeld heel goed denk ik en zal ze tot nadenken dwingen. met deze reactie tracht ik de boodschap te verspreiden. in de hoop dat ik het kan delen via Facebook. groetjes, Hans…