Het geluk ligt voor het oprapen.

Hierbij wil ik iedereen ‘n geweldig nieuwjaar wensen en hen bedanken die hebben meegeholpen Klean daar te krijgen waar het nu is.
Of je nu meegedaan hebt met “de Lente verwelkomen“, meegeholpen met “Klean the Movie“, of “SuperKlean“, gestemd op mijn project “de wereld van Zwerfvuil“, ge(re)tweet, gepost op facebook of gedoneerd om de kosten te dekken, de fouten uit mijn teksten hebt gehaald (mijn dochter Sanne;) of alleen maar regelmatig mijn blog-post gelezen hebt, allen hartelijk dank!Klean wordt steeds vaker in kranten en TV-programma’s genoemd, en steeds meer mensen gaan meedoen :)

Behalve dat ik om bovenstaande reden zwerfvuil ben gaan oprapen bleek er nog iets voor het oprapen te liggen:

Ik heb gemerkt dat ook het geluk voor het oprapen ligt! ;)

Begin 2011 ben ik begonnen met het oprapen van zwerfvuil. Eerst stiekem want ik schaamde me er een beetje voor, je ziet het bijna niemand doen. Het vreemde was dat het geweldig voelde: doen wat volgens jou goed is. En je dus niet laten leiden door wat anderen ervan vinden (of wat jij denkt dat die ervan vinden).

Er is in de tussenliggende jaren ontzettend veel gebeurd….en dat allemaal omdat ik op een dag dacht “ik ga niet meer klagen over zwerfvuil, maar ik ruim het op.”

Ik ben daardoor van mijn geloof gevallen dat “mijn acties er niet toe doen” of dat “het geen zin heeft want het is een druppel op een gloeiende plaat”.

Dit is mijn wens voor jou: Doe wat je wilt doen en waar je goed aan denkt te doen! Laat je niet leiden door beperkende gedachten als “anderen zullen het vast vreemd vinden”, “ik ben te onbelangrijk” of “het heeft geen zin”.
Zelfs een stortbui begint met een eerste druppel, net als een vleugelslag van een vlinder kan resulteren in een orkaan.

Maak er een geweldig, gezond en gelukkig nieuw jaar van!

Opgeruimde groet,
Peter.

, , ,

16 Responses to Het geluk ligt voor het oprapen.

 1. ontgiften van het lichaam 28 maart 2013 at 08:19 #

  Hallo Peter,

  mooi bericht en we hopen dat je wens in vervulling gaat.

 2. Marina Schriek 10 januari 2012 at 12:14 #

  Hoi Peter,
  Wauw, wat een prachtige successen heb jij behaald in 2011. En met al die bevestiging en flow kan het niet anders dan dat jouw initiatief alleen aan daadkracht en impact groeit.
  Daarom ben ik blij om op bescheiden wijze deel uit te mogen maken van deze gezamenlijke trip en ik kijk met veel plezier uit naar wat 2012 gaat brengen.
  Let’s enjoy together! Marina

 3. Jan de Winter 6 januari 2012 at 12:02 #

  De schaamte voorbij: mooi zo’n intiatief. Ik ook liep met schaamte andermans rommel op te ruimen. Is nu bijna een automatisme.
  Warme groet Jan

 4. Lydia Scholte 6 januari 2012 at 11:41 #

  Hoi Peter,

  Mooie woorden… Na enige gene, trek ik me er ook niets meer van aan. Het voelt goed om het heft in eigen handen te nemen. Ben net terug van een heerlijke vakantie op Kaapverdisch eiland Sal. Mooie stranden, de meest toeristische aardig goed schoongehouden maar het merendeel… wat een zwerfvuil op dit eiland. Ik heb een vuilnisemmer vol plastic flessen en ander afval van het strand geruimd. Mijn voornemen is om ook overal waar ik te gast ben als toerist een uurtje te gaan ‘opruimen’. Ik weet dat het een druppel op de gloeiende plaat is maar met elk bewust opgeraapte plastic fles voelde ik me zo enorm positief gesteund. Ik weet zeker dat we samen een verschil kunnen maken. Op naar een steeds schonere aardbol!

 5. Gerben 1 januari 2012 at 13:55 #

  Het zijn inderdaad inspirerende woorden en zo herkenbaar. Mijn eerste opruimervaring was er ook een van : zie mij hier nu lopen, andermans vuil aan het oprapen. Brengt dit wel enige verandering teweeg ? Wat denken de andere mensen hier wel van ? De tweede keer was het al minder en nu, enige opruimbeurten later, denk ik : FOERT, gewoon doen…
  Veel succes, Peter, in 2012.

 6. ine masseling 31 december 2011 at 19:03 #

  dag Peter, wat een inspirerend bericht. Sluit me volledig aan met jouw woorden. Ik wens je een goed jaar toe. We blijven je volgen. Ine

 7. Jos van Baarsen 31 december 2011 at 15:24 #

  Peter,
  Bedankt voor je inspirerende woorden. Je hebt helemaal gelijk: je niet door anderen te laten tegenhouden om de dingen te doen die ik belangrijk vind.! Een heel mooi en schoon 2012. Ik ga door met anti-litteren.

 8. hans horwitz 31 december 2011 at 10:44 #

  Beste wensen terug, Peter!
  Sluit mij graag aan bij woorden van anderen. Haal nu wekelijks tenminste ‘n volle vuilniszak op uit onze straat en direkte omgeving.
  En ervaar nu – zoals jij beloofde – ‘n geluksgevoel i.p.v. ergernis.
  Maar we moeten verder. Dit probleem is zó groot dat er ‘n massale deelname aan opruiming moet ontstaan. Gepaard aan harde sancties op ‘littering’, want dat lijkt helaas onvermijdelijk…
  Is er al ‘n partij die een aparte ‘milieupolitie’ wil instellen?

  Beste wensen, ook aan alle andere deelnemers & fans,
  Hans

 9. Angelika 30 december 2011 at 19:24 #

  Heel veel succes! Dank voor je inspiratie die je met Klean oproept!
  Dankzij jou ben ik zwerfvuil gaan oprapen, zonder me opgelaten te voelen!
  Op naar een heel mooi jaar zonder zwerfvuil.
  Alle goeds, Angelika

 10. Michele 30 december 2011 at 19:06 #

  Hi Peter,

  Mooie woorden, mooie daden, mooie gevolgen…
  Ik kijk ernaar uit om in 2012 deel uit te kunnen maken van Kleanworldwide.
  Het is een inspirerend initiatief.

  Dat het een mooi, succesvol jaar mag worden voor jou, de mensen die je inspireert en je stichting. En toe, ook voor de rest van de wereld :-)

  Groet,
  Michele

 11. Edwin Gitsels 30 december 2011 at 17:26 #

  Hallo Peter, goed gezegd en een geweldig initiatief. Ik heb vorig jaar zomer een tv-programma gemaakt voor Omroep LLiNK, getiteld De Vlinderrevolutie, waarin mensen zoals jij geportretteerd werden. Een vergelijkbaar initiatief was Repair Café, wat zich nu als een olievlek over Nederland uitspreidt. Ga zo door, en inderdaad: trek je niets aan van anderen die het vreemd vinden. Dat is hun probleem. Mijn vrouw ruimt ook troep op op de openbare weg, en krijgt soms bijna agressieve reacties, maar gelukkig overwegend bijval!

 12. Desiree 30 december 2011 at 17:23 #

  Lieve Peter, dank je wel mooie tekst en foto’s weer.

  Ik wens ook jou een prachtjaar waar KLEAN nog meer blijvende indrukken gaat maken en waarin jij en jouw gezin in goede gezondheid blijven genieten van elkaar.

 13. Petra 30 december 2011 at 16:25 #

  Hoi Peter,

  Dank voor je inspiratie, ik denk dat je een heleboel mensen aan het denken hebt gezet. Op naar een superschoon 2012!!

  Groeten, Petra

 14. Vera 30 december 2011 at 16:22 #

  Hele mooie woorden Peter en het elan dat uit je daden spreekt moet aanstekelijk werken lijkt me! Ik wens je een opgeruimd jaar en minstens net zoveel enthousiasme en positiviteit als jehet afgelopen jaar aan de dag legde.
  En jekomt vast helpen bij het opruimen van zwerfvuil in het bos op 28-1?
  Lieve groet,
  Vera

 15. Joke 30 december 2011 at 12:11 #

  Heel veel succes, Peter, en ik hoop dat het je lukt wat je ervan verwacht, liefs Mam.

 16. Eef 29 december 2011 at 15:12 #

  Leuke tekst en mooie wensen Peter. Vooral wat je schrijft over ‘durf’ en ‘beperkende gedachten’ is recht in de roos wat mij betreft. Ik wens iedereen een daadkrachtig, heldhaftig superhelden jaar (voor de onherroepelijk geïnfecteerden onder ons) of het eerste stapje en het daaropvolgende louterende gevoel (voor de starters). Collegiale groet, Eef