Ik ben klean! Liedewij de Graaf

In 2012 kreeg ik een puppy. En ik las het boek Plastic soep van Jesse Goossens. Tijdens het wandelen met mijn pup zag ik het zwerfafval opeens liggen. Daarover schreef ik een gedichtje:

‘t is sinds dit voorjaar dat ik beschik

over een serieuze plastic-tic

tik-tik de bom sloeg in

oud nieuws kwam binnen

wat kan ik tegen die plastic soep beginnen ?

 

Ik kwam toen op het spoor van Peter Smith en KLEAN. In die tijd werkte ik bij een educatieve uitgeverij voor het beroepsonderwijs. Ik deed mijn best om de leermiddelen die we maakten te verrijken met kennis over duurzaam doen. Immers de nieuwe generatie zal onvermijdelijk geconfronteerd worden met duurzaamheidsvraagstukken. Het is toch belangrijk om hen daarop toe te rusten ?

KLEAN heeft mij geïnspireerd om werk te maken van mijn passie: structureel duurzaam onderwijs mogelijk maken. In 2014 startte ik met ikcirculeer.nl, daarmee wonnen we in november 2014 ASN Bank Wereldprijs. Het initiatief ging zo versneld van idee naar plan in uitvoering. Met ikcirculeer.nl bieden we levende lessen (lesmaterialen en gastlessen) over leren en werken in een circulaire economie. Zwerfafval is in feite een lek van waardevolle grondstoffen, wanneer jongeren daarover leren, dan kunnen ze er hun voordeel mee doen. Win-win voor henzelf en de leefomgeving.

Met oog op de onderwijsvernieuwingen in het beroepsgerichte vmbo, zie vernieuwingvmbo.nl, zullen de lesmaterialen van ikcirculeer.nl, in voorjaar 2016 beschikbaar zijn. In samenwerking met een scholenplatform waaraan ruim 120 vmbo-scholen verbonden zijn, ontwikkelen we deze leermiddelen voor bewust duurzaam doen en afvalvrije scholen.

Heel inspirerend vind ik de wijze waarop Peter zijn kunstenaarschap inzet voor de oplossing van een groot maatschappelijk probleem : plastic soep in de voedselketen, schadelijk voor mens en dier. De ‘Wereld van Zwerfvuil’ is prachtig, en tegelijkertijd is de boodschap enorm ernstig, in enkele generaties ‚plastificeren’ we de aarde. Peter is ondergedoken tot de kern van de plastic soep, omdat daar ook de oplossing te vinden is. Wat ontstaat doordat veel mensen dagelijks bijna niets doen, maar niet niets, kan ook alleen zo worden opgelost. Met DWVZ en Plastic Madonna biedt KLEAN op vrolijk makende wijze de kans om bij te dragen aan een probleem dat zo groot is dat het je zou kunnen verlammen. Verdienste van KLEAN vind ik het creëren van verbindingen om een mondiaal probleem tot behapbare acties te maken, die nog leuk zijn ook.

Dagelijks scoor ik tijdens het wandelen met mijn hond zwerfafval, 2 tot 5 stuks, soms meer. De plastic flesjes zijn voor Plastic Madonna. En als ik iets opraap, dan weet ik dat ook in Amsterdam, Delft, Den Haag, Heerlen, Purmerend, Tilburg, en …….. mensen bukken om zwerfafval te rapen om te voorkomen dat de plastic soep verder groeit. Soort onzichtbare band van opgeruimde creativiteit. Ik ben KLEAN.

Hartelijke groet, Liedewij

 

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie