Amsterdam – In de eerste Oosterparkstraat is afgelopen weekend ingebroken in het Plastic Madonna-kantoor van stichting KLEAN. Tot grote opluchting van Peter Smith ontbrak er na de inbraak vrijwel niets, terwijl het kantoor vol ligt met waardevolle grondstoffen.

“We hebben hier tienduizenden PET-flesjes liggen die van straat zijn geraapt en waarmee we een groot beeld gaan maken van een moeder met kind, de Plastic Madonna. Deze flesjes zijn gemaakt van een prachtige waardevolle grondstof, maar veel mensen weten dit niet. Dat blijkt onder andere uit de grote aantallen die mensen op de grond gooien of daar laten liggen”.

Al eerder werd de stichting geconfronteerd met mensen die de waarde van de plastic flesjes niet kennen. Bij een paar van de vele inzamelpunten die door het hele land zijn te vinden werden per abuis al zakken met ingezamelde flesjes samen met het overige afval weggegooid. “Dat kan helaas gebeuren, dat iemand denkt dat een zak vol plastic flesjes afval is, zo zijn we opgevoed. Maar het is wel een beetje frustrerend, vooral voor de mensen die tijd en energie steken in het verzamelen van deze flesjes”.

KLEAN staat voor Klagen Loont Echt Absoluut Niet en die positieve insteek laat Smith blijken als hij lachend zegt: “Wel een geruststelling voor het bedrijf of de organisatie die we zoeken voor opslag van de flesjes die nu nog worden opgeraapt en ingezameld. Die opslagruimte hoeft niet als Fort Knox te worden beveiligd”.

Bij het verder inventariseren van het kantoor deed Smith nog een andere positieve ontdekking. Ook de doppen die van de flesjes worden afgehaald en worden gespaard voor de opleiding van geleidehonden door het KNGF bleken niet te zijn gestolen.

 

Een deel van de pet-flesjes op kantoor KLEAN.

Een deel van de pet-flesjes op kantoor KLEAN.