KLEAN onthult Plastic Madonna in Amsterdam

AMSTERDAM – Op World Ocean Day Is in FabCity in Amsterdam het schaalmodel van Plastic Madonna onthuld. Dit beeld is met 3D-printers gemaakt van gerecycled plastic en is een opmaat naar een veel grotere versie.

Plastic Madonna Onthuld

 

Plastic Madonna wordt een beeld van 12 meter lang en zal worden gemaakt van het gerecyclede plastic van meer dan 100.000 van straat geraapte pet-flesjes. Het zendt de boodschap uit dat plastic zwerfafval in ons eten komt en we het dus ongewild aan onze kinderen te eten geven. Maar vooral dat we hier heel makkelijk iets tegen kunnen doen. De oplossing is zo eenvoudig dat velen het niet willen geloven: één stukje zwerfafval per dag oprapen.
Het beeld is een initiatief en een ontwerp van Amsterdammer Peter Smith, die dit maakt samen met vrijwilligers van Stichting KLEAN en heel veel mensen in het hele land die een flesje opraapten voor dit project. Actrice Thekla Reuten lag samen met haar zoontje model voor het kunstwerk.
 

 

100.000 opgeraapte pet-flesjes

 

De Nederlandse Plastic Madonna zal worden gemaakt van 100.000 pet-flesjes die door het hele land van straat zijn opgeraapt. Door het hele land hebben vrijwilligers inzamelbakken beheerd en aan mensen werd gevraagd om één flesje op te rapen en te doneren. De 100.000 flesjes die zo zijn ingezameld zijn het equivalent van de hoeveelheid plastic die elke tien seconden in de zeeën terechtkomt. In februari zijn deze flesjes tentoongesteld geweest in de Christus Koningkerk Amsterdam, zodat mensen zelf konden zien hoeveel plastic dit is. Want uiteindelijk zeggen getallen ons weinig, totdat we zien hoeveel het werkelijk is.

 

Filosofie

 

Achterliggende filosofie is dat de plastic soep is ontstaan door de gedachte “Ach, dat ene stukje afval van mij, wat maakt dat nou uit?”. Door deze gedachte om te draaien en één stuk zwerfafval per dag op te rapen, kunnen we in elk geval de groei van plastic soep stoppen. En gaan we zien dat juist kleine handelingen de oorzaak maar ook de oplossing zijn van grote duurzaamheidproblemen. Er worden talloze technologische oplossingen bedacht die de gevolgen van het probleem bestrijden, terwijl de oplossing uiteindelijk bij onszelf ligt.

 

Donaties

 

Om de Plastic Madonna te kunnen realiseren heeft stichting KLEAN nog niet voldoende financiële middelen en donaties zijn van harte welkom.

 

Voor meer info

 

Peter Smith

, , , , , ,

One Response to KLEAN onthult Plastic Madonna in Amsterdam

  1. René Rövekamp 10 juni 2016 at 17:33 #

    Mijn eerste ontmoeting met de Plastic Madonna was ontroerend te noemen. Ze stond onder een dakkoepel, de zon scheen dwars door het beeld. Mijn ogen werden waterig. Peter noemt het kraamtranen. :-) supertrots op iedereen. En hoe tof dat ze vandaag ook al op Scheveningen is geweest met Marieke en Peter! https://twitter.com/plasticmadon/status/741319999458009088

Geef een reactie