Klean the Movie.

Documentaire over een hedendaagse Don Quichot. Z’n paard heeft ie geruild voor een fiets, z’n lans voor een prikstok. En zwerfafval is zijn windmolen. Want wind neemt zwerfafval mee naar rivieren en daar wordt het afgevoerd naar de Plastic Soep. Om van daaruit weer op ons eigen bord te belanden, door vissen die het plastic opeten, of zeevogels die de pcb’s uitpoepen boven onze gewassen en weidegronden.

(klik rechtsonder voor beeldvullende weergave; film is in HD)

Met veel dank aan:
Dan Brinkhuis, van Sciencemedia.nl
Maarten in ‘t Hout ,van MVEfilm
Onno ‘t Hooft, Lightning Cameraman
Jan Smelik, Sound Engineer
Joep van Ginderen, voor ‘t lenen van de Bamboosero-fiets, EerlijkeKansen.nl
Joseph Koleh, groenekapper.nl
Saskia Steur van Word-ing.nl

, , , , , , ,

36 Responses to Klean the Movie.

 1. Robbie Veldwijk 29 augustus 2011 at 12:28 #

  Heel erg leuk en goed initiatief! Ik vind ik het ook heel erg irritant de straatvervuiling!

 2. erik vos 24 augustus 2011 at 10:15 #

  Peter, wat een geweldige actie: als de gemeente bakken zou plaatsen met eigen signatuur zou je ‘Afval Polo’ kunnen spelen en veel mensen zouden met zo’n ‘polo afval grijper’ die ze gemakkelijk aan hun fiets kunnen hangen hun steentje kunnen bijdragen en jouw goede voorbeeld volgen.

  • Klean 24 augustus 2011 at 12:09 #

   Ha, leuk! Misschien komt dit dan ooit nog eens op de Olympische Spelen of worden er Wereld Kampioenschappen in gehouden;)

 3. Nancy Wiltink 22 augustus 2011 at 14:27 #

  Dank voor deze film.
  Echt goed.
  Vandaag één hamburgerbakje opgeraapt en weggegooid

  Groet,
  Sancho Panza

  • Klean 22 augustus 2011 at 18:17 #

   Ha, Sancho
   Geweldig, dat van dat hamburgerbakje. En hoop je binnenkort voor dat andere project te spreken.
   Groet,
   Don Quichot.

 4. Chantal Overgaauw 19 augustus 2011 at 21:07 #

  Ik doe hetzelfde! En voel me er net zo raar bij… Maar eigenlijk vooral omdat ik niet begrijp dat mensen het zomaar neergooien. En dat we gewoon doorgaan met plastic verpakkingen produceren in plaats van alternatieven bedenken.
  Ik schreef jarenlang voor volwassenen, maar ga nu ook kinderen voorlichten over natuur en milieu.
  Laten we samen vechten voor een schonere wereld. Veel succes met het project :-)

 5. Elise 19 augustus 2011 at 11:40 #

  Hi Peter,

  Prachtige professionele film. Ga nu echt iedere dag minstens 1 stuk zwerfafval opruimen.

  Ik heb al jaren het idee, dat het voor overheden heel makkelijk is om hier een einde aan te maken. Huizenhoge boetes ála Singapore. Een kennis van me heeft 2 jaar in Singapore gewoond en kan sindsdien nooit meer iets op straat gooien.
  Ikzelf had een moeder die dat verbood en dat zit gewoon in mijn botten. Als ik anderen mijn idee vertel, wordt men altijd enthousiast. Ik heb alleen geen idee, hoe je dit communiceert naar de overheid. Er is enorme sympathie om vervuilen zwaar te beboeten. Zodoende is het lonend om er veel mensen op in te zetten, de staatskas te spekken en een schoon land te krijgen.

 6. Ave69 Productions 16 augustus 2011 at 16:48 #

  Prachtige movie & nog mooier projekt!!! Mijn steun heb je.

 7. Desiree Raseberg 15 augustus 2011 at 22:34 #

  Ook ik ben een medestander tegen plastic zwerf afval en maak me hard om minder plastic te gaan gebruiken , ik zelf wil die gedragsverandering van mensen bewerkstelligen door pure jute te gaan inzetten , daar waar mogelijk is… Succes!! Desiree

 8. Marina Schriek 14 augustus 2011 at 16:40 #

  Hoi Peter,

  Goed hoor!’ Mooi. En fijn ook. Al die buitenlandse filmpjes dragen ook bij om te denken: ‘dat is daar, niet hier’, maar het is overal!
  Ik ben blij dat jij zo succesvol bent!
  Inmiddels heb je al heel wat mensen geïnspireerd om iets wat een ander verloren is op te pakken en veilig weg te gooien.
  Op twitter zie ik regelmatig tweets van mensen die ‘gewoon doen’ als motto hanteren en even wat opruimen.
  Fijn dat ik deel uit kan maken van jouw initiatief.
  Want een mooiere toekomst maken we samen!

  Marina

 9. Saskia 13 augustus 2011 at 19:19 #

  Geweldig filmpje, Peter!

 10. Esther 13 augustus 2011 at 15:13 #

  Complimenten aan de filmmakers. Het ziet er visueel aantrekkelijk, serieus en zeer professioneel uit. Je boodschap komt integer over en inspireert. Goeie kapper trouwens ook…;-)

 11. Anne 13 augustus 2011 at 07:37 #

  Hai Peter,

  Krijg net je filmpje door gestuurd.Wat een goed gevoel om niet alleen te staan. Het gaat inderdaad om de bewustwording van de mens en klagen heeft absoluut geen zin.
  Ik hoop altijd dat de uitspraak ‘goed voorbeeld, doet goed volgen’ op waarheid berust en raap dagelijks op mijn wandelingen de rotzooi van anderen op. Succes met het project en ik stuur uiteraard dit goede initiatief door.

 12. Hanneke Kijlstra 12 augustus 2011 at 21:01 #

  Hoi Peter,
  wat een geweldige film! Zo leuk om te zien dat we precies hetzelfde denken en doen, al doe ik het lopend achter de wandelwagen. Samen kunnen en gaan wij de wereld veranderen. Met zijn allen. Echt een mooie film, complimenten aan de filmers en jij hebt het ook heel goed verwoord. Ik ben benieuwd naar de wereldbol!

 13. Caecilia 12 augustus 2011 at 14:40 #

  he peter, ik heb net je filmpje bekeken, en steun je graag in je project, zoals ik me een ruim jaar geleden ook heb voorgenomen elke dag minstens 3 stukken afval op te rapen en in de prullebak te gooien… Een druppel in die (plastic)soep weliswaar, maar toch…
  In hoeveel tijd heb je die zakken verzameld die je op de film in die gang openmaakt en leegmaakt? Ik kan me voorstellen dat dat de oogst is van een paar uur rondfietsen? is dat zo? Dat laat het filmpje nog onbeantwoord en roept bij mij vragen op omdat het wel zoveel in beeld is…
  succes en ik hoop dat zoveel mogelijk mensen meedoen om wat extra afval op te ruimen, waardoor onze kinderen in de toekomst niet van binnen uit hoeven te verplastikken… !

  • Klean 12 augustus 2011 at 15:00 #

   Hoi Caecilia,
   Ik grap altijd dat die hoeveelheid die je daar ziet staan, die 8 industriële vuilniszakken vol zwerfvuil, dat ik die in vijf minuten verzameld heb. Het is nl. de oogst van 5 weken fietsen zonder er voor om te fietsen, gewoon als ik mij dochter naar school breng, naar mijn werk fiets en boodschappen doe. Het erge is eigenlijk dat het maar 10% is van waar ik tijdens het fietsen langs ben gefietst! Zoals ik al zei, ik fiets er niet voor om, het zwerfvuil moet dus binnen het bereik van mijn grijpstok liggen. (Een heel enkele keer fiets ik wel voor om, als ik een plastic zak zie liggen (waaien) waarvan ik weet dat die binnenkort het water in zal waaien).

 14. Carmen 12 augustus 2011 at 14:30 #

  Het filmpje KLEAN the movie heeft mij ontroerd. Dit terwijl ik op zich wel bekend ben met de feiten die er vermeld worden. Ik denk dat het jouw betrokkenheid en inzet is wat mij zo raakt. Deze video is erg goed gemaakt.
  Informatieverspreiding is cruciaal voor het aanzetten tot actie.

  • Klean 12 augustus 2011 at 14:54 #

   Dank Carmen,
   Informatie overbrengen is inderdaad wat ik nu als het belangrijkste zie! Daarom hoop ik ook dat mij “Wereld van Zwerfvuil” gerealiseerd wordt. Deze komt dan te staan waar elke ochtend ca. duizend scholieren het water oversteken; bij de veerpont over het IJ.

 15. Chris Hanselaar 12 augustus 2011 at 14:26 #

  Mooi film. Duidelijk. We moeten wat doen!

  • Klean 12 augustus 2011 at 14:50 #

   Dank je, Chris! Inderdaad, dat is de eerste stap: beseffen dat we wat moeten doen!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ook een manier om te stijden tegen huftergedrag « Hufterhunter. It's a dirty job, but… - 29 augustus 2011

  […] soep’ die in de oceanen drijft en uiteindelijk via de zeedieren weer terug op ons bord. Indrukwekkend filmpje van een positief actief mens. Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. Filed under […]

 2. Verantwoordelijkheid: Klean the Movie. » KLEAN | Werkconcept Critical Skills | Scoop.it - 19 augustus 2011

  […] Verantwoordelijkheid: Klean the Movie. » KLEAN Source: http://www.stichtingklean.nl […]

 3. Twitted by moniquearmor - 14 augustus 2011

  […] This post was Twitted by moniquearmor […]

 4. Twitted by vanDalenAnne - 12 augustus 2011

  […] This post was Twitted by vanDalenAnne […]

 5. Twitted by Klean_nl - 12 augustus 2011

  […] This post was Twitted by Klean_nl […]