Op 8 juni worden in Amsterdam en Rio de Janeiro twee versies van de Plastic Madonna onthuld. Plastic Madonna, een initiatief van Peter Smith, is een beeld van een moeder met kind, gemaakt van plastic zwerfafval. Met dit beeld vragen de makers aandacht voor het wereldwijde probleem dat plastic dat de voedselketen binnendringt, maar vooral voor de eenvoudige manier waarop we dit kunnen voorkomen.
Persbericht, Amsterdam, 7 juni 2016 – Op World Ocean Day wordt in FabCity in Amsterdam het definitieve ontwerp van Plastic Madonna onthuld in de vorm van een schaalmodel van 1,2 meter lang. Dit beeld is met 3D-printers gemaakt van gerecycled plastic en is een opmaat naar de 12 meter lange versie waar stichting KLEAN met veel vrijwilligers aan werkt. Dit grote beeld zal met 3D-printers worden gemaakt van opgeraapte en gerecyclede plastic flesjes.
Bij de onthulling in FabCity Amsterdam zal de bekende Nederlandse actrice aanwezig zijn die samen met haar eigen zoontje model was voor het beeld. De onthulling vindt plaats rond 18:00 uur. Op woensdagochtend zal de naam van de actrice bekend worden gemaakt. Geïnteresseerden en Pers zijn van harte welkom.
Ook zal op 8 juni op het strand Botafogo in Rio de Janeiro een Plastic Madonna van twaalf meter lang feestelijk worden onthuld. Dit beeld is gemaakt van lokaal opgeraapt zwerfafval en gemaakt door kunstenaar Eric Fuly samen met een team van mensen uit de Favela’s. Dit Braziliaanse beeld is onderdeel van het Plastic Madonna project en tot stand gekomen dankzij het Nederlandse bedrijf Dopper.
Plastic in de voedselketen
Plastic Madonna is een moeder die haar kind borstvoeding geeft en symboliseert onder andere dat we ongewild onszelf en de generaties na ons plastic te eten geven. Jaarlijks komt naar schatting 8 miljard kilo plastic in de zeeën terecht. De opeenhopingen van plastic in het water wordt de plastic soep genoemd. Tachtig procent hiervan is afkomstig van zwerfafval van het land.
Plastic in het water vergaat niet, maar breekt af in steeds kleine stukjes, die vaak met het blote oog niet meer waar te nemen zijn. Deze stukjes worden samen met de chemicaliën die tijdens de fabricage zijn gebruikt opgegeten door organismen en dieren en komen zo in de voedselketen en uiteindelijk ook in ons eigen eten terecht.
100.000 opgeraapte pet-flesjes
De Nederlandse Plastic Madonna zal worden gemaakt van 100.000 pet-flesjes die door het hele land van straat zijn opgeraapt. Door het hele land hebben vrijwilligers inzamelbakken beheerd en aan mensen werd gevraagd om één flesje op te rapen en te doneren. De 100.000 flesjes die zo zijn ingezameld zijn het equivalent van de hoeveelheid plastic die elke tien seconden in de zeeën terechtkomt. In februari zijn deze flesjes tentoongesteld geweest in de Christus Koningkerk Amsterdam, zodat mensen zelf konden zien hoeveel plastic dit is. Want uiteindelijk zeggen getallen ons weinig, totdat we zien hoeveel het werkelijk is.
Filosofie
Achterliggende filosofie is dat de plastic soep is ontstaan door de gedachte “Ach, dat ene stukje afval van mij, wat maakt dat nou uit?”. Door deze gedachte om te draaien en één stuk zwerfafval per dag op te rapen, kunnen we in elk geval de groei van plastic soep stoppen. En gaan we zien dat juist kleine handelingen de oorzaak maar ook de oplossing zijn van grote duurzaamheidproblemen. Er worden talloze technologische oplossingen bedacht die de gevolgen van het probleem bestrijden, terwijl de oplossing uiteindelijk bij onszelf ligt.
Noot voor redacties: Foto’s onderaan dit artikel zijn rechtenvrij te gebruiken
Voor meer info, neem contact op met:
Dirk Groot (De Zwerfinator)
PR en Social Media Stichting KLEAN
Telefoon 06-81503456
e-mail: [email protected]
Jeske Rutgers
Projectleider Plastic Madonna
Telefoon 06-50998903
e-mail: [email protected]
Peter Smith
Directeur Stichting KLEAN
Initiator en ontwerper Plastic Madonna
Telefoon 06-55960778
e-mail: [email protected]
Over Stichting KLEAN
Stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) laat mensen zien dat de groei van plastic soep kan worden gestopt door iedere dag één stukje zwerfafval op te ruimen. “Als een kwart van de Nederlanders elke dag één stukje opraapt, dan is het land binnen een paar dagen schoon”. Bijkomend effect is dat we gaan begrijpen en geloven dat we op deze manier ook andere duurzaamheiduitdagingen waar we voor staan makkelijk aan kunnen. De stichting geeft voorlichting over zwerfafval, plastic soep en duurzaamheid en is ook op andere terreinen actief om te voorkomen dat zwerfafval blijft ontstaan. Het bekendste kunstwerk van Stichting KLEAN is de Wereld van Zwerfvuil, een drijvende wereldbol gemaakt van plastic zwerfafval.
Vervolg van het project
Voor de definitieve versie van de Plastic Madonna zal het plastic van de 100.000 flesjes worden gerecycled tot filament die de grondstof is voor de 3D-printers waar het beeld mee gemaakt wordt. Stichting KLEAN wil het beeld door zoveel mogelijk 3D-printers te laten maken, hetgeen een grote logistieke operatie is die veel tijd en geld vergt. Vrijwilligers en donateurs die stichting KLEAN willen en kunnen helpen zijn van harte welkom om zich aan te melden. Voor info, mail naar [email protected]
Op 25 en 26 juni zal in het kader van het project een Masterclass XXL printen worden gegeven door Joris Tubergen en Peggy Bannenberg in FabCity. Hier kunnen mensen leren hoe om te gaan met gerecycled filament en objecten te printen die groter zijn dan hun 3D-printer. Zie ook https://plasticmadonna.com/nl/3d-masterclass/
Met grote trots kijk ik uit naar de onthulling. Trots, omdat we het met elkaar voor elkaar krijgen om een klein dingetje bij te dragen aan zo’n prachtig beeld.