PERSVERSLAG: Den Haag, 2 oktober 2015

POLITICI DONEREN ZWERFAFVAL VOOR DE PLASTIC SOEP IN DEN HAAG

Meerdere Kamerleden, waaronder Diederik Samsom (PvdA), Harry van Bommel (SP), Remco Dijkstra (VVD) en Carla Dik-Faber (CU) waren gister in Den Haag om te proeven van de Plastic Soep die ter plekke werd gemaakt van versgeraapt zwerfafval. Steeds meer plastic komt terecht in onze oceanen en in de voedselketen. Om dit tegen te gaan organiseerde Stichting Klean deze ludieke actie.

Alle Hagenaren en verschillende politici werden uitgenodigd om een stuk zwerfafval op te pakken en dit aan de Plastic Soep toe te voegen. “Als we nu geen actie ondernemen voor ons zwerfafval, serveren we de toekomstige generaties straks een echte soep met plastic,” aldus Peter Smith, oprichter van Stichting Klean. Daarnaast werd verteld over het project Plastic Madonna, een beeld dat wordt gemaakt van opgeraapte plastic flesjes. Met dit beeld wordt aandacht gevraagd voor de problematiek en aangetoond dat veel van wat wij als afval beschouwen hoogwaardige grondstoffen zijn waar we mooie nieuwe dingen mee kunnen maken.

“Niet te vreten”

Ook Martijn van Helvert (CDA), Liesbeth van Tongeren (GL) en Mei Li Vos (PVDA) kwamen een kijkje nemen in de keuken van “Plastic Soepchef” Dirk Groot, ook bekend als de Zwerfinator. Esther Ouwehand (PVDD) kwam met een grote zak vol zwerfafval die zij in haar pauze rond het Binnenhof had opgeraapt en Lutz Jabobi (PVDA) waagde het zelfs te proeven. Ze spuugde het direct uit en voegde daaraan toe dat het “niet te vreten” was.

Het recept tegen Plastic Soep
De Plastic Soep werd gemaakt en geserveerd om de boodschap uit te dragen dat we in de toekomst allemaal plastic in ons eten krijgen als we niets doen tegen de grote hoeveelheid plastic die in zee eindigt en zo in ons eten terecht komt. Daarom werd door stichting KLEAN ook het recept tegen Plastic Soep verteld, die zij samenvatten in drie letters: JIJ! Door proberen minder plastic te gebruiken en elke dag één stuk zwerfafval op te ruimen (een #zwerfie) lever je daar namelijk een grote bijdrage aan.

Plastic eiland ter grootte van West Europa
Plastic zwerfafval dat in het water terechtkomt, bewust of onbewust, is de grootste oorzaak van Plastic Soep. Volgens UNEP is 80% van het plastic dat in de oceanen drijft afkomstig van het land, slechts 20% komt van het strand of wordt veroorzaakt door de scheepvaart. Er zijn vijf grote ophopingen van plastic in de oceanen, alleen al in de Noordelijke Stille Oceaan een drijft er “eiland” van plastic ter grootte van West Europa.

Raak de aarde aan
Plastic valt uiteen in microdeeltjes en wordt gegeten door vissen en andere dieren. Op die manier belandt er plastic in de voedselketen, en krijgen consumenten plastic voorgeschoteld. “Om dit tegen te gaan hoef je alleen maar een keer per dag de aarde aan te raken,” aldus Peter Smith van Stichting Klean “en als je dat doet, pak dan meteen een stuk zwerfafval op”. Als een kwart van alle mensen elke dag een stuk zwerfafval op pakt en in de prullenbak gooit is het probleem in Nederland opgelost. Met deze actie wil Stichting Klean laten zien hoe makkelijk het kan zijn om samen een groot verschil te maken.
————————————–EINDE PERSBERICHT—————————————-

Voor meer informatie, foto’s of informatie over deze actie kunt u contact opnemen met Angelique Hop. Email: [email protected], Telefoon: 06-14020146 of Dirk Groot: [email protected], Telefoon : 06-81503456

Noot voor redactie:

Foto’s van de actie staan onder dit bericht.

EAT THIS ROADTRIP
Deze actie is onderdeel van de Eat This Roadtrip: een reeks acties in aanloop naar Wereldvoedseldag op 16 oktober. Alle acties maken een vuist voor een beter voedselsysteem. De Eat This Roadtrip is een initiatief van OneWorld FoodGuerrilla, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.

STICHTING KLEAN
Stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) strijdt tegen Plastic Soep door mensen te laten zien dat er veel zwerfafval kan worden opgeruimd door iedere dag één stukje op te ruimen; “Als een kwart van de Nederlanders elke dag één #zwerfie raapt, dan is het land binnen een paar dagen schoon”. De stichting geeft voorlichting over zwerfafval en Plastic Soep en is ook op andere terreinen actief om te voorkomen dat zwerfafval ontstaat. Website: http://www.stichtingklean.nl/

PLASTIC MADONNA
Plastic Madonna wordt een beeld van 12 meter lang van een liggende moeder die haar kind de borstvoeding geeft. Het symboliseert dat plastic zwerfafval in ons eten terecht komt. Het beeld wordt met 3D-printers gemaakt van het plastic van 100.000 opgeraapte plastic zwerfafval-flesjes. Inmiddels zijn er meer dan 60.000 flesjes opgeraapt voor dit project en wordt er nog steeds door het hele land druk ingezameld.
Website: https://plasticmadonna.com/nl/