Reactie op artikel in het Friesch Dagblad

Het Friesch Dagblad plaatste onlangs dit artikel: “Laat scholieren zelf snoepafval opruimen“.

Mijn reactie op dit artikel wil ik graag met jullie delen:

Al een hele tijd hou ik me intensief bezig met zwerfafval en de gevolgen daarvan. Vaak lees ik over acties van scholen die met hun leerlingen een middagje zwerfafval gaan ruimen, vaak met de veronderstelling dat de leerlingen hiervan leren en het in het vervolg wel uit hun hoofd zullen laten vuil op straat achter te laten.

Die leerlingen echter vinden zo’n middagje met z’n allen buiten bezig vaak maar wat leuker dan in de schoolbanken zitten. Dus als ze al wat leren is dat het loont om zwerfafval te veroorzaken. Er zijn ook scholen die hun leerlingen wijzen op de gevolgen van zwerfafval, dat bijvoorbeeld een plastic flesje wel honderd jaar kan blijven liggen. Nou, dan zit de schrik er bij de leerlingen natuurlijk goed in, niet dus!

Of men probeert het op de normen en waarden toer. Zie de opmerking van schooldirecteur Henk Stam: “Er zijn leerlingen die afval laten slingeren en dat hoort niet.”
Pubers zijn pubers en die vinden niets leuker om zich niets van normen en waarden aan te trekken, ze willen dit zelf onderzoeken. En gelijk hebben ze! Maar wat hun niet verteld wordt is dat ze hun eigen leefwereld aan het vergiftigen zijn. Er is namelijk een sterke relatie tussen zwerfafval en de plastic soep. Maar liefst 80% van al dat plastic wat in de oceanen drijft is afkomstig van land, van zwerfafval dus. Nu heeft dat plastic in de oceanen ook nog eens de vervelende eigenschap om alle giftige stoffen die in de oceanen terechtkomen aan zich te binden, denk hierbij aan pesticiden, POP’s, PCB’s en endocriene disruptors. In grote gedeelten van de oceanen komt al zes maal zoveel plastic voor dan plankton (plankton is de grootste biomassa op onze wereld!). Dus dat vissen plastic gaan eten is evident en daarbij al die giftige stoffen binnen krijgen. De Inuit, die voornamelijk van vis leven, worden steeds minder vruchtbaar en vrouwen wordt het sterk ontraden om borstvoeding te geven.
Hier eten we minder vis maar vis wordt wel veel gebruikt in andere producten. Ook stormvogels voeden zich tegenwoordig met plastic en die poepen al die giftige stofjes uit boven onze weilanden en akkergronden. Ik hoop dat dit tot de leerlingen doordringt, dat ze hun eigen wereld aan het verpesten zijn, dat ze dan minder geneigd zijn om hun vuil op die ene globe te laten vallen waar we allemaal van moeten leven.

Ik kan het in ieder geval niet meer aanzien dat men onze wereld als prullenbak gebruikt. Mocht je willen weten wat ik er aan doe, dan nodig ik je uit om naar de documentaire te kijken die er van mij gemaakt is: Bekijk hier de film Klean the Movie, over de relatie tussen zwerfafval en plastic soep.

En wil je me helpen om dit project te realiseren? Stem dan op De Wereld van Zwerfvuil bij Voor de Wereld van Morgen (Een wedstrijd om goede doelen te financieren).

Opgeruimde groet,
Peter Smith

, , ,

One Response to Reactie op artikel in het Friesch Dagblad

  1. Ida Smit 20 september 2011 at 14:17 #

    Ik hoop dat de genoemde documentaire een inspiratie kan zijn voor een les programma op de scholen. Het is n.l best leuk om zwerfafval te bestrijden. Je kan als school hier een uitdaging van maken en het beste of langdurigste idee belonen. Beter dan een middagje ruimen alhoewel dat ook helpt.Misschien niet in consequent gedrag maar onderschat kinderen niet.
    Er zijn er wel degelijk die ook doordenken .
    Een optimistische groet
    Ida