Regina Primera wint Gouden Zwerfie 2016

reginagoudenzwerfie copyOp 20 maart 2016 heeft Stichting KLEAN de Gouden Zwerfie 2016 uitgereikt aan Regina Primera uit Duivendrecht. Regina ontving deze onderscheiding omdat zij het meest was opgevallen bij het dagelijks oprapen van zwerfafval en omdat zij dit ook op een positieve manier laat zien aan de wereld. De Gouden Zwerfie werd na een korte toespraak van Dirk Groot (De Zwerfinator) uitgereikt door Joost Elffers, die in 2015 deze eer te beurt viel.

De Gouden Zwerfie is een onderscheiding voor iemand die gewoon is gaan doen en hierbij is opgevallen en anderen heeft geïnspireerd en gemotiveerd. Het is géén prijs voor degene die het meeste of het beste heeft vergaderd, noch voor degene die congressen heeft georganiseerd of het meeste zwerfafval heeft opgeruimd.

Regina werd na verschillende stemrondes gekozen uit de lange rij van winnaars van de Zilveren Zwerfie, een blijk van waardering die wekelijks wordt toegekend aan personen die zwerfafval en Plastic Soep bestrijden. In de laatste stemronde waren nog vier kandidaten over (The Fantastic Four) waarvan ook Iris en Nanda aanwezig waren. Hans, die altijd rijmend #zwerfie raapt moest helaas verstek laten gaan.

#Zwerfie-dag

Na afloop van de uitreiking in Café De Pont in Amsterdam gingen de aanwezigen naar buiten om gezamenlijk zwerfafval te rapen langs de oever van het IJ. Doordat er op zaterdag tijdens de Landelijke Opschoondag al flink was opgeruimd, lag er maar weinig zwerfafval en was men snel klaar. Dit sloot mooi aan bij de filosofie van Peter Smith, de oprichter van Stichting KLEAN. “Als de mensen die het goed voorhebben met de toekomst van de aarde elke dag één stuk zwerfafval zouden oprapen, dan blijft het ook schoon en stoppen we de groei van de plastic soep. Ook zal dit de mindset van mensen veranderen en zullen we gaan begrijpen dat er nog veel meer grote duurzaamheidsproblemen kunnen worden opgelost door kleine dingen te doen. Door bijna niets te doen, maar niet niets.”

Het was gister de zesde keer dat #zwerfie-dag op 20 maart werd gehouden om de lente te verwelkomen. Een zwerfie is een foto van een opgeraapt stuk zwerfafval, al dan niet in de vorm van een selfie. De boodschap van Stichting KLEAN  is dat het effectiever is om elke dag één stuk zwerfafval op te rapen, dan alleen maar één keer per jaar aan een opruimactie mee te doen. Dit jaar viel #zwerfie-dag precies één dag na de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die dit initiatief ook aanmoedigde met de woorden “Als dat iedereen dat nou iedere dag zou doen, dan hebben we het volgend jaar lekker rustig tijdens de Landelijke Opschoondag”.

Statiegeld

Alhoewel de Gouden Zwerfie geen wisseltrofee is, moest Regina wel 50 cent statiegeld betalen om de prijs in ontvangst te nemen. Uitbreiding van statiegeld naar kleine blikjes en flesjes is volgens stichting KLEAN een zeer krachtig middel om zwerfafval te voorkomen en recyclingspercentages te verhogen.


STICHTING KLEAN
Stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) strijdt tegen Plastic Soep door mensen te laten zien dat er veel zwerfafval kan worden opgeruimd door iedere dag één stukje op te ruimen; “Als alle Nederlanders die iets goed met de aarde voorhebben elke dag één #zwerfie raapt, dan is het land binnen een paar dagen schoon”. De stichting geeft voorlichting over zwerfafval en Plastic Soep en is ook op andere terreinen actief om te voorkomen dat zwerfafval ontstaat.

Website: http://www.stichtingklean.nl/

PLASTIC MADONNA

Stichting KLEAN werkt momenteel aan het project Plastic Madonna, waarmee het de positieve kracht van de mensheid aan te tonen. De destructieve kracht waar we de gezondheid van de aarde momenteel bedreigen wordt vooral veroorzaakt door de opvatting dat kleine dingetjes die je als individu doet of laat niet uitmaken. Doordat we met zovelen zijn is dat juist wel het geval. Door deze gedachte om te draaien en het bewustzijn te vergroten dat dit juist wel uitmaakt kunnen we de aarde ook op een heel eenvoudige manier weer gezond maken.

Plastic Madonna wordt een beeld van 12 meter lang van een liggende moeder die haar kind de borstvoeding geeft. Het wordt gemaakt van het gerecyclede plastic van 100.000 flesjes die zijn verzameld door een kleine actie: het oprapen van straat. Het beeld zal worden gemaakt door heel veel mensen die bijna niets doen en draagt de boodschap uit dat plastic zwerfafval in ons eten terecht komt.

Website: https://plasticmadonna.nl/

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie