Stel: een plastic zakje oprapen redt het leven van je kleinkind… zou je dat doen?

“Een plastic zakje oprapen”, hoe kan dat nu het leven redden van je kleinkind?

Stel nu eens dat je het niet oppakt, je laat het waaien. Het waait in een sloot, kanaal, rivier en wordt daar naar zee afgevoerd. Daar zal het altijd blijven. Door zon en stromingen wordt het zakje in steeds kleinere fragmenten verdeeld. Die deeltjes worden op den duur zo klein dat een vis ze voor plankton aanziet en opeet. Deze vis wordt gevangen en gegeten door jouw kind. Die dan weer ouder hoopt te worden van jouw kleinkind.
En in en aan dat plastic zitten heel veel toxische stofjes, wat die met je DNA doen? Dat kan je alleen maar raden.

Dit is natuurlijk kort door de bocht. Maar toch, dit gebeurt nu dus al jaren. Er zijn grote delen in de oceanen waar de concentratie plastic al zesendertig keer hoger is dan plankton. ZESENDERTIG KEER!

Het meeste van al dat plastic is domweg afkomstig van wat er op straat wordt neergegooid en vervolgens het water in waait. Nu kunnen we wel proberen om al die mensen die vuil op straat gooien te bekeren… Dat probeert Nederland Schoon met geldverslindende campagnes al jaren. Dat soort mensen bereik je blijkbaar heel moeilijk, die hebben net niet genoeg intellectuele bagage om te beseffen waar ze mee bezig zijn.

Je kunt je dus beter richten op die mensen die weten wat de gevolgen van de plastic soup zijn.
Misschien ben jij zo iemand? Maar heb je schroom om zwerfvuil op te rapen? Ik wil mensen helpen over hun schroom te stappen in plaats van over zwerfvuil! Heb je schroom maar wil je wel graag bijdragen aan een gezonde voeding voor latere generaties? Pak dan heel stiekem één stuk zwerfvuil op en ruim dit op! En let wel even op hoe je je daar bij voelt. En voelt het goed? Pak dan elke dag minstens één stuk plastic op. En doe dit opvallend en niet stiekem! Laat zien dat je om de wereld en om volgende generaties geeft. Het is namelijk iets om trots op te zijn!

En als iedere Nederlander eens in de week een stuk plastic opraapt, dan zijn we grotendeels van de groei van de Plastic soep af!

Mocht je denken: “Dat ene zakje of flesje oprapen zet geen zoden aan de dijk”… Datzelfde dacht diegene die het flesje achterliet ook: “Ach, één flesje meer of minder maakt geen verschil”. Maar die gedachte heeft er wel toe geleid dat er nu ca 100 miljard kilo aan plastic in de oceaan drijft!
Als dat geen bewijs is dat een kleine actie hele grote gevolgen kan hebben! Dus waar wacht je op? Ren naar buiten en pak dat zakje of flesje ;)

Opgeruimde groet,
Peter.

, , , , , , ,

One Response to Stel: een plastic zakje oprapen redt het leven van je kleinkind… zou je dat doen?

 1. Harry Bisschop 21 maart 2012 at 12:42 #

  Hey Peter,

  Dat is nog eens een mooi initatief. Hoorde het van de week op de radio.
  Als je een link op mijn site wilt zetten, ben je van harte welkom
  Ik heb nog een site, mijn hoofdberoep: http://www.studiecoach.nu
  IK begeleid pubers bij hun huiswerk. Zoals je misschien weet zijn pubers grote vervuilers. Als je ooit een actie doet om hen te bereiken ben ik je man.

  Groet,

  Harry B.