TEDxYouth

Bijna dagelijks geef ik voorlichting over de gevolgen van zwerfvuil. Ik doe dit op basisscholen, middelbare scholen, voortgezet onderwijs, universiteiten, congressen, onlangs zelfs aan een tweede kamer fractie van een politieke partij.

Ik heb o.a. gesproken in het World Forum, in het EYE, op Stand Up Inspiration maar het leukste tot nu toe was een workshop geven tijdens TEDxYouth Amsterdam.    (kijk voor de andere speeches bij >Wat is Klean > Films over Klean)

Naar TEDxYouth komen jeugdige wereldverbeteraars in de dop. Kinderen die van plan zijn om met hun leven wat te doen. Dus om door Evelyne Peeters uitgenodigd te worden om voor die kinderen een workshop te verzorgen, is een hele eer.

foto’s: Rene Wouters

Maar… een workshop over zwerfvuil… Je gaat kinderen die komen om geïnspireerd te worden toch niet met een vuilprikker en een vuilniszak op pad sturen om een uurtje zwerfvuil te ruimen? Dat is wat jeugdige delinquenten als taakstraf krijgen. Je wil ze niet teleur stellen vooral niet omdat je zoveel meer met deze kinderen kunt doen. Je kunt hen bijvoorbeeld je probleem voorleggen:

 

 

Hoe maak je zwerfvuil oprapen hip?

Ik kan me voorstellen dat je nu even moet lachen: “Zwerfvuil oprapen hip maken? Je kunt nog beter proberen om  Geert Wilders een hoofddoekje te laten dragen.”  Toch, hoe onmogelijk is dit nu werkelijk? Als we zoiets als op een strijkplank lijken al tot een rage kunnen maken. Toen ik jong was, was een niet goed passende broek, een afgezakte broek, het toonbeeld van onmodieus zijn. Dus, wat nu onmogelijk lijkt kan morgen de gewoonste zaak van de wereld zijn.

Wat zouden we verliezen als ‘t niet lukt? Niets. Wat zouden we winnen? We zouden geen 1 miljard euro elke vier jaar hoeven uitgeven aan het opruimen van zwerfvuil. De groei van de Plastic Soep zou bijna tot stilstand komen. Onze voedselketen zou niet ‘langzaam’ vergiftigd worden met PCB’s, POP’s en BPA. En misschien nog wel het allerbelangrijkste; we zouden ons weer zelf verantwoordelijk voelen voor de manier waarop we leven!

Zwerfvuil-golf. Wordt het een ‘hole in one’?

De Workshop: Ik begon met een korte introductie over de gevolgen van zwerfvuil. Zoals (helaas) gewoonlijk schrokken de kinderen hier behoorlijk van. Daarna gingen we naar buiten met jawel een grijpstok en een vuilniszak. Maar niet om gewoon zwerfvuil te rapen. De opdracht was om te voelen hoe het is om met zo’n onmodieuze stok en zak te lopen. Verzin een manier om het leuk te maken. Durf op te vallen.

Bij terugkomst hebben we nog ervaringen uitgewisseld. Willen we zwerfvuil hipper maken, dan zullen die stokken en vuilniszakken toch echt een coole vormgeving  moeten krijgen. Ook is het belangrijk dat je je niet als een grijze muis gedraagt als je zwerfvuil raapt, maar dat je durft op te vallen.

 

 

 

‘s Avond thuis krijg ik een mail van Floris. En hij komt met een hele rake observatie:

Vanmiddag heb ik meegedaan bij de Klean-workshop en je vroeg om ideeën.

Het probleem met het imago van zwerfafval opruimen is denk ik vooral dat het als straf (taakstraf van justitie, maar ook omdat je bijvoorbeeld op school nog uren in moet halen) wordt gebruikt. Dat helpt heel erg mee aan een slecht imago en daar zou dus wat aan gedaan moeten worden wil je het ‘cool’ maken, denk ik.

En als laatste: de sticker heb ik al opgeplakt; zie bijlage.

Floris

En nog wat later krijg ik deze mail van Frederiek Smeets:

Beste Peter Smith,

Op 17 november 2012 deed ik mee aan uw Klean-workshop op TedxYouth.
Wat u vertelde over zwerfafval is me erg bij gebleven. Daarom wilde ik het graag ook aan andere jongeren vertellen. Daarom ga ik morgen aan mijn klas vertellen over de plastic soep en wat zij eraan kunnen doen en hun daarmee te inspireren, net zoals u mij heeft geïnspireerd.
Dat wilde ik u laten weten.

Met vriendelijke groet,

Frederiek Smeets

Heb jij een idee hoe je ervoor kunt zorgen dat zwerfvuil opruimen hip wordt? Of tenminste dat het normaal wordt (en dus abnormaal om er over heen te stappen)? Laat gerust je reactie hieronder achter.

Opgeruimde groet,
Peter.

2 Responses to TEDxYouth

  1. Ada Pellearts 6 september 2013 at 08:06 #

    ik zou graag met u in contact willen komen voor onze dag van de duurzammheid op 10/10

  2. Karina M 21 februari 2013 at 11:55 #

    Ha Peter,

    Neem eens contact op met Emily Jacometti van http://www.flavour.nl – dat levert denk ik een mooie brainstorm op.