Teveel?

Van de week reed ik langs de N269 van Tilburg richting Hilvarenbeek en verbaasde me weer eens over de hoeveelheid afval wat daar in de berm gegooid wordt. Voor mij alleen teveel om op te ruimen, dus maakte ik een melding voor Rijkswaterstaat met het vriendelijk verzoek om het zwerfafval op te ruimen.

Om mij heen ervaar ik jaar na jaar, steeds meer drukte. Misschien ligt het aan mijn groeiende behoefte aan rust en ruimte om me heen, maar volgens de statistieken zijn we ook groeiende in aantal.

Je zou kunnen zeggen, “hoe meer mensen, hoe meer vreugd”, maar de regel “hoe meer mensen, hoe meer zooi”, lijkt ook op te gaan. Zou er ergens een breekpunt zijn? Wanneer is het teveel?

In gedachten dwaal ik af, maar hoe zou het zijn in een kleine gemeenschap? Zouden mensen zich daar meer verantwoordelijk voelen voor hun eigen omgeving? In een kleine gemeenschap is misschien meer sociale controle. In een grote massa kun je anoniem zijn en de verantwoordelijkheid naar een ander toeschuiven.

Afgelopen weekeind was er een feestje in Purmerend. Daar zijn dan blijkbaar zoveel mensen bij, dat de zorg voor de eigen omgeving verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Zoals je steeds vaker ziet bij een groeiende aantal evenementen in óns land, is het heel gewoon geworden om afval te laten vallen, daar waar je staat. Soms zie je beelden waar bezoekers van ren evenement knie hoog in hun eigen afval staan. Maar de ander moet dat dan maar opruimen. Zo lang je maar lol hebt samen? Wanneer wordt dat vele afval ook de feestgangers teveel?

Maar goed, mijn theorie gaat misschien alweer verloren. Ook in een kleine gemeenschap zie je het mis gaan. Na het zien van een filmpje over een paar Indonesiërs die naast een rijstveld kant en klare plastic soep door een kanaaltje naar zee duwen, doet me beseffen dat er teveel onwetendheid is.

Mensen om mij heen die inzien dat we teveel verpakkingen gebruiken gaan daarop letten. Ze gaan dat beetje dóén, wat bijdraagt aan het verkleinen van de plastic consumptie. Ze gaan afval scheiden en komen er dan achter hoeveel plastic zij in een week verzamelen. Teveel…zeggen ze dan vaak na een paar weken.

TeveelIk kan het daarom niet teveel zeggen. Ruim je eigen rommel op én wat vóór een ander.

Kleine moeite, groot gebaar.

“Is de massa groot of klein, we moeten goed voor de Aarde zijn.”

Met opgeruimde groet,

René Rövekamp

,

2 Responses to Teveel?

  1. M Jagt 20 februari 2017 at 18:36 #

    Ik heb ook zo,n melding gedaan bij Rijkswaterstaat en ze de tip gegeven er een afrastering te plaatsen, zodat als je het gooit het even hard weer terugkomt, dat zal de dumpers wel afschrikken….
    Dit fenoneem zie je in heel het land bij zulke uitvoeglussen, hoe halen ze het in hun hoofd?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Teveel? | Zwerfafval coach - 29 maart 2016

    […] Bron: Teveel? […]

Geef een reactie