tentoonstelling

In de Christus Koningkerk in Amsterdam liggen 100.000 lege plastic flesjes. Die liggen daar om te laten zien hoeveel plastic er elke tien seconden in zee eindigt en zo onderdeel wordt van de plastic soep. Deze week heeft iedereen de kans om met eigen ogen te zien hoeveel dat is, want een getal zegt uiteindelijk niets. Er kan meer worden gedaan dan kijken: iedereen wordt ook van harte uitgenodigd en aangemoedigd om leuke, mooie of creatieve dingen met die flesjes te doen.

De 100.000 flesjes bij elkaar hebben het effect van een gigantische ballenbak. Dus wil je erin duiken, met een bootje varen, erin zwemmen als Dagobert Duck in zijn zwembad vol geld of andere leuke of rare dingen doen, ga je gang. Er kunnen prachtige foto´s en filmpjes gemaakt worden, je kunt erin schatgraven, verstoppertje spelen, noem maar op. Ook de doppen mogen van de flesjes worden afgehaald, dus als je doppen spaart voor een goed doel ligt er een goudmijntje. Gebruik je fantasie en kom ook! De kerk is van 23 tm 27 Februari open en gratis toegankelijk!

Deze 100.00 flesjes zijn ingezameld voor het project Plastic Madonna van Stichting KLEAN. Ze zijn door het hele land van straat geraapt en ingezameld in inzamelbakken die door het hele land stonden. Aan mensen werd gevraagd om één flesje op te rapen en in te leveren. Op deze manier wil de stichting laten zien dat we als mensen met zoveel zijn, dat we door één klein dingetje te doen grote dingen kunnen bereiken. In dit geval het verwijderen van 100.000 stukken zwerfafval.

Alhoewel de flesjes van straat zijn opgeraapt zijn deze redelijk “schoon”. Ze zijn in elk geval droog, maar er wordt wel geadviseerd niet in zondagse kleding naar de Kerk te komen als je met de flesjes komt spelen. Zie het als buitenspelen waarbij je door de bosjes en het gras ook een beetje vies kunt worden.

De 100.000 flesjes zullen na volgende week worden gerecycled waarna met 3D-printers een twaalf meter lang beeld wordt gemaakt van een moeder dat haar kind borstvoeding geeft. Dit beeld zal in Scheveningen op het strand worden onthuld en symboliseert dat plastic zwerfafval dat in zee belandt uiteindelijk in ons eten  – en dat van volgende generaties – terecht komt. Stichting KLEAN wil met dit beeld deze boodschap uitdragen en bewustzijn hieromtrent vergroten, maar ook en vooral hoe eenvoudig we dit eigenlijk kunnen voorkomen.

Meer informatie over openingstijden is te vinden op de Facebookpagina van Plastic Madonna.

Contactinformatie: zie website Plastic Madonna