Wat is ‘Normaal’?

Misschien moet ik beginnen met de vraag: wat betekent ‘normaal’?
Letterlijk betekent het: dat wat voldoet aan de norm. Het heeft dus met, jawel, Normen en Waarden te maken. Maar vaker wordt met normaal bedoeld: dat wat ‘iedereen’ doet, of in ieder geval, de meerderheid.
Er is een kleine groep die blikjes, plastic flessen en ander afval gewoon op straat achterlaat. Omdat dat een kleine groep is wordt dat niet als normaal beschouwd. Gelukkig! Er is een hele grote groep die, als ze zwerfafval op straat zien liggen of erger nog: in de natuur, dit gewoon laten liggen. Dat is dus normaal….
Het vreemde is dat als je deze mensen bevraagt over hun normen en waarden en je vraagt specifiek: vind je het van goede normen en waarden getuigen dat je zwerfafval op straat laat liggen er dan een meerderheid van die meerderheid dat dus niet normaal vindt.

Hoe kan dit?
Geen idee, maar ik denk wel te weten hoe je dit kan doorbreken. Door je niets aan te trekken van wat andere mensen normaal vinden, maar gewoon te doen wat jezelf als normaal beschouwd. En dus het goede voorbeeld geven. Als je steeds meer mensen ziet die vuil oprapen en in de eerste de beste afvalcontainer gooien, zal het vanzelf abnormaal worden dat je over zwerfafval heenstapt.

Wil je me helpen om dat wat ik normaal vind, normaal te maken?

Ruim elke dag minstens één stuk zwerfvuil op en doe dit vooral niet stiekem!

Als 25% van de Nederlanders elke dag een stuk zwerfvuil opruimt, dan ligt er al na drie dagen niets meer!

Zorg dat je gezien wordt. Is er niemand in de buurt, maak dan een foto met je smartphone -als je die hebt- en zet die op Twitter, Facebook, Instagram met de hashtag #zwerfie. Want alleen als we zichtbaar maken hoeveel mensen dit al doen, en dat zijn er nu al duizenden, dan zullen steeds meer mensen zich normaal durven te gaan gedragen!

Als je via twitter je #zwerfie plaatst dan komt hij in dit prachtige Flipbook terecht.

Opgeruimde groet,

Peter.

 

Trouwens hier een prachtig filmpje dat heel mooi laat zien dat iets dat in het begin nog als vreemd en abnormaal wordt gezien, ineens kan veranderen in een grootse beweging…. alles wat je daarvoor nodig hebt is een paar mensen die het lef hebben om te volgen.

Durf jij te volgen?

 

3 Responses to Wat is ‘Normaal’?

 1. Els 18 februari 2011 at 15:02 #

  Wat ik regelmatig doe ( ok, alleen als het mooi weer is) een ‘schoonloop’ houden.
  Ik neem een vuilniszak mee en tijdens het rondje dat ik loop, stop ik het zwerfvuil in de vuilniszak. Halverwege bel ik ergens aan en vraag ik of ik de zak maag legen. Dat mag bijna altijd (soms niet en dat vind ik STOM, moet dan de primaire reactie van het vuil op de stoep bij betrokkene storten onderdrukken).
  Af en toe probeer ik mijn kinderen te charteren mee te doen, maar zij vinden het feit dat ik dit doe op hun beurt weer stom.(“mam, ik geneer me dood, ik ga achter je lopen hoor!”).
  Verder krijg ik altijd veel leuke reacties van degenen die me het zien doen.
  Ok, deze manier van doen is reactief, maar je moet ergens beginnen. Schoonlopen als onderdeel van her sporten op de basisschool?
  Groet!
  Els

 2. Thanya 18 februari 2011 at 07:11 #

  Ik vind het normaal om achter mezelf op te ruimen en geen rotzooi voor anderen achter te laten, zo ben ik opgevoed. Is dat abnormaal?

  • Klean 18 februari 2011 at 10:32 #

   Hoi Thanya,
   Gelukkig is dat nog steeds het meest normale en hoop dat dat ook heel lang normaal zal blijven;)