Win-win-win

Plastic hero pmd zakSinds ik dagelijks zwerfafval opraap, ben ik ook anders naar mijn eigen afval gaan kijken. Ik schat afval in op haar waarde en ben afval als grondstof gaan zien en word steeds fanatieker in het scheiden van huishoudelijk en zwerfafval. Zo veranderde een rondje zwerfafval opruimen in enthousiast straatjutten, ofwel ‘urban mining’…grondstoffen ‘winnen’.

Opbrengst straatjuttenTijdens mijn #zwerfie-rondjes houd ik blikjes apart. Een win-win-win-win situatie, want moeder Natuur laat ik schoner achter en dat geeft mij in de eerste plaats een goed gevoel. De blikjes verzamel en sorteer ik, om een paar keer per jaar naar de ijzerboer toe te brengen. Zo verandert afval in grondstof en draag je eenvoudig een steentje bij aan een circulaire economie. Dat levert mij bovendien een paar euro op, die ik doneer aan een goed doel die er weer iets goeds mee kunnen doen. En ja, dat ik het afval van straat opruim om te zorgen dat het later niet meer op ons bord kan komen, dat is eigenlijk wel de belangrijkste ‘win’.

Plotseling zag ik ook, dat het restafval uit mijn huishouden nog veel metaal bevatte. Goed, bij de verbrandingsovens halen ze het metaal uit de massa, maar ook dat proces kost extra energie. Een zuivere afvalstroom kun je beter recyclen, dan een gemengde afvalstroom. Een tube mayonaise, een opgebrand waxinelichtje, kroonkurken, een blikje van de tomatenblokjes, een gebroken klerenhanger, het aluminium folie op m’n favoriete toetje en alle pennetjes en speltjes van m’n nieuwe overhemden; ik houd het tegenwoordig allemaal apart en de verzameling voor de ijzerboer groeit sneller dan ooit.

DoppenverzamelingDe afgelopen maanden verzamelde ik plastic PET flesjes, als grondstof voor De Plastic Madonna. De doppen, slechts bijvangst van deze verzameldrift, doneerde ik steevast aan stichting KNGF die met de doppen de opleiding van een hulphond kunnen bekostigen. Zo gek, om de flesjes die ik nog dagelijks opraap, zomaar in de Plastic Hero bak te doen. Het voelt zo doelloos maar ik troost mij met de gedachte, dat er wel weer iets nieuws van gemaakt wordt. De doppen houd ik nog wel apart. Onlangs kwam ik weer een ander goed doel tegen die de waarde van de dopjes ziet. Met de opbrengst van één kilo aan dopjes, ongeveer een vol plastic tasje, zo eentje die sinds 1 januari 2016 gelukkig niet meer gratis weggegeven mag worden, bekostigt ‘childs life’ een maaltijd voor een kind in armlastige landen. De doppen uit mijn huishoudelijk afval en op straat gejutte zwerfafval vinden hun weg naar het goede doel. Ik moet alleen gaan kiezen welk goede doel er voortaan met deze ‘win’ aan de haal gaat…

Ooit zat de kliko met restafval en GFT nog voor het eind van de week volgepropt. Tegenwoordig zet ik die bak nog maar één keer per maand buiten, eigenlijk alleen om te zorgen dat het GFT afval dan afgevoerd wordt, omdat het bodempje begint te stinken. Ik hoef in ieder geval minder vaak de bak buiten te zetten en de gemeente hoeft voor mij minder vaak voor transport langs te komen. We ‘winnen’ uiteindelijk allemaal.

Duobak voor papier en plastic en drinkkarton van RenéEen volgende stap is om nog bewuster inkopen te doen en alleen de slimst verpakte producten te kopen om mijn afvalstroom te verkleinen. Ik ben daarin eerlijk. Met mijn eigen potjes naar de (super-)markt om inkopen te doen, dat vind ik teveel gedoe. Ik verwacht van de verpakkingsindustrie ook een initiatief en dring erop aan dat zij ook verantwoordelijkheid nemen voor ónze Aarde. Als consument kan ik hen dwingen om te veranderen, door kritisch te zijn bij het kiezen van mijn boodschappen en zoveel mogelijk te consuminderen. Maar goed, dat mijn duobak voor papier en PMD na twee weken uitpuilt van het plastic, geeft voldoende aanleiding om daar nog beter op te letten. Er valt nog veel te ‘winnen’.

SlurpzakDe innovatie van verpakkingen gaat mij echter niet snel genoeg. Kijk nou naar chips-verpakkingen of die gekke ‘slurpzakken’ bijvoorbeeld. Die plastic zakken zijn voorzien van een aluminium laagje. Volgens meldpunt verpakkingen is dat voor de kwaliteit van het product, maar de omloopsnelheid ervan heeft dat in mijn ogen helemaal niet nodig. Wie bewaart een zak chips thuis nou langer dan 2 maanden? Er zijn bovendien recyclebare alternatieven. En wat dacht je van blister verpakkingen. Ik denk dat het aluminium daarop vervangen kan worden door papier. Dan blijft die kauwgom toch ook wel goed? Een quick ‘win’ als we vanaf vandaag allemaal vinden, dat álle verpakkingen 100% recyclebaar moeten zijn. Dág afval, hallo grondstof!

 

AmberAh, fijn, het is weer droog buiten. Jas aan en lekker met de hond naar buiten voor een uurtje straatjutten. Lekker een uurtje gezond bewegen in de buitenlucht met een schone en veilige buurt als resultaat. Ik hoor je bijna denken; “voor een veilige buurt?”. Jazeker! Dat is namelijk nóg een ‘win’, maar hoe dat zit, kun je hieronder verder lezen in ‘het gebroken ruitje in het gebouw van de duurzaamheid’, geschreven door Peter Smith.

 

Opgeruimde groet!

René Rövekamp

 

Het gebroken ruitje in het gebouw van de duurzaamheid.

 

 

, ,

2 Responses to Win-win-win

  1. Caecilia 3 februari 2016 at 14:58 #

    Super ja. Geeft een goed gevoel om de wereld schoner achter te laten je hem vindt. En je lichaam help je door de extra beweging ..;-)? Dient je eigen gezondheid ook nog eens …
    Nog een win!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Win-win-win | KLEAN | Zwerfafval coach - 30 maart 2016

    […] Bron: gastblog voor Stichting Klean Win-win-win | KLEAN […]

Geef een reactie