Zijn je eerste voornemens al in rook opgegaan?

Voornemens, we maken ze ontzettend veel bij het begin van een nieuw jaar. Ze zijn allemaal bedoeld om het leven aangenamer, leuker, gelukkiger en of gezonder te maken.

Loesje-goede-voornemens

Veel van die voornemens sneuvelen al in de eerste maand, omdat ze te veel tijd kosten, te veel moeite of het duurt te lang voor dat je resultaat ziet.

Ik heb een voornemen voor je die je nog geen seconde per dag kost en ik garandeer je dat je

 • onmiddellijk resultaat ziet
 • er gelukkiger door wordt
 • er gezonder van wordt (je stopt de groei van de plastic soep)
 • er veel bewondering van anderen door krijgt dat je dit doet.

Wat het is?

Pak een keer per dag één stuk zwerfvuil op!

Op 3 december mocht ik in het EYE in Amsterdam tijdens het Jaarcongres Verandermanagement een talk houden voor het publiek; hoe het kan dat er inmiddels ca 11.000 mensen in Nederland zijn die dagelijks minstens één stuk zwerfvuil opruimen, zonder dat ik hen dat ooit gevraagd hebt te gaan doen.

(Hieronder mijn talk. Eerste twee minuten alleen geluid, daarna begint de film pas. Tip: zet het beeld op fullscreen)

 

Graag hoor ik van je of je dit ook gaat doen en wat je ervaringen zijn.

 

Opgeruimde groet,

Peter

 

, , , ,

9 Responses to Zijn je eerste voornemens al in rook opgegaan?

 1. Esther Grasmeijer 16 januari 2014 at 10:55 #

  Dag Peter,

  Ik vind het een goed voornemen en ik zal je zeggen…ik doe het al enige tijd : )
  Mooie gelegenheid nu om jou ook een heel mooi 2014 te wensen en je te bedanken voor je positieve kijk op onze planeet, inzet en niet te vergeten inspiratie.

  Ik ga je speech bekijken in ieder geval.

  Hartelijke groet,

  Esther Grasmeijer

 2. magda hensen 15 januari 2014 at 14:59 #

  Voor het ging stormen, weer een ronde gedaan op mijn woonerf.
  Dat viel erg mee vergeleken met de vorige keer, weinig lege bierflesjes in de struiken.
  Maar na die storm zag ik toch weer heel wat zwerfvuil rond dwarrelen!!
  Dus de hoogste tijd om weer eens een ronde te doen!!
  Van de week even de tijd hier voor nemen!!

 3. Henk Spee 14 januari 2014 at 16:02 #

  Aan goede voornemens doe ik al jaren niet meer. Het begin van het nieuwe jaar vier ik ook niet specifiek. Mijn inziens is elke nieuwe dag het vieren waard. Bovendien heb ik een bloedhekel aan vuurwerk, maar dat geheel terzijde….

  Wat ik wel doe: na jouw inspirerende presentatie pak ik zeer regelmatig een stuk zwerfvuil op van straat. Als ik dat doe, bedank ik moeder Aarde met een diepe buiging voor al het goeds dat zij ons geeft. Tegelijk maak ik ook mijn excuses voor het feit dat wij mensen haar zo tot last zijn. Ik moet zeggen: dat voelt erg goed! En het ruimt nog lekker op ook….

 4. michael 13 januari 2014 at 13:49 #

  mooi filmpje peter, we moeten een sprituele sprong te maken weg met het ik denken leve het wy denken alles is met elkaar verbonden we moeten ons eigen nest schoon houden vooral voor de kinderen die na ons komen ik wens idereen een goeie jacht op het zwerfafval, geluk en vooral gezondheid in het nieuwejaar met een vriendelyke groet uit oosterwolde

 5. Marijke 9 januari 2014 at 21:49 #

  Wat een meeslepende film de spanning die er in lag prachtig. Ik buig mij graag om plastic op te rapen. En ik ben nogal eens in gesprek. Met jongelui het helpt. ook over veruimende middelen.
  Dat het niet uitwerkt zo zij denken. Maar dat het juist andersom werkt, het vernauwt je hersens.
  Het vertroebelt je denkvermogen. Ja zelfs het kan je tot dingen aanzetten als je eenmaal wakker wordt je een chaos hebt veroorzaakt. Maar ja dan is het pas goed te laat.

 6. Engelien 9 januari 2014 at 19:42 #

  Oh ja, hele verhalen kan ik je vertellen over mijn rapen. Leuke reacties maar ook mensen die zich omdraaien en je niet (willen) herkennen. Kinderen die vragen of ik een taakstraf heb. Prachtig.
  Het is verslavend, als je er eenmaal aan begonnen bent kun je niet meer stoppen. Ik denk zeker dat het werkt; ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. Veel mensen reageren ook negatief en vinden het de taak van de gemeente of van de school, als je in de buurt van een school raapt.Ik zeg steeds, ‘als je goed om je heen kijkt, zie je toch dat je op een vuilnisbelt leeft. Niemand wil daar toch op leven? Blijkbaar wel en er moet nog veel gebeuren voor wij ons met zijn allen verantwoordelijk voelen voor de wereld waarin wij leven.
  Maar leuke acties altijd van jou, een stimulans om er mee door te gaan. En dan zie je dat er steeds meer mensen toch wel dat weggewaaide tasje of flesje opraapt. Fijn om te zien.
  Hartelijke groet.

 7. Margreet 9 januari 2014 at 11:01 #

  Hallo Peter,

  Ik kwam onlangs op jouw site terecht terecht omdat ik me afvroeg of er in mijn regio mensen georganiseerd bezig zijn in de strijd tegen het zwerfplastic.

  Al heel lang vissen mijn man en ik plastic uit het water en ruimen we op elke strandvakantie een strand op, waar ook ter wereld. Hier zijn we mee begonnen in 2001 en waren we zo fanatiek bezig dat het hotelmanagement het schaamrood op de kaken kreeg.
  De volgende dag werden alle tuinmannen ingezet en werd de hele omgeving uitgemest.
  Het zal in totaal een container vol plastic, touwen en andere zooi geweest zijn !

  Soms krijgen we hulp van andere toeristen en/of de locale bevolking, of zoals mooi was onlangs op de Kaapverdische eilanden: de vuilnismannen weken uit eigen beweging van hun route af en kwamen een handje helpen!

  Dus voor iedereen die dit leest en denkt dat het toch geen zin heeft…..zet zelf de eerste stap !
  Je zal verstelt staan van de leuke reacties en gesprekken met de locale bevolking. Een hele leuke aanvulling op je vakantie-ervaring !

  Als elke tourist die een strandwandeling maakt op 1 wandeling een tasje meeneemt en dat vult met aangespoeld plastic…. DAT ZOU MOOI ZIJN, NIET?

  Groeten, en ga vooral door Peter !
  Margreet

 8. Pascha K 9 januari 2014 at 09:45 #

  Ik ben begonnen op 21 maart 2013. Mijn route loopt vooral langs polderweggetjes en een parallelweg van de N57. Ik heb daar dus weinig publiek dat kan reageren. Ik krijg wel regelmatig vreemde blikken. Ik draag regelmatig een rugtasje met afbeeldingen van slachtoffers van de plasticsoep en een oproep om plastic zwerfvuil te stoppen en eens naar plasticsoep te googlen. Daar heb ik wel enkele reacties op gehad. Éen mevrouw had me ermee zien fietsen en is me speciaal gevolgd om er over te vragen. Ze vroeg me af of ik lid was van een of andere vereniging of dat ik het in mijn uppie deed. Ik heb uitgelegd over de plasticsoep en verteld over Klean en dat ik probeerde om met mijn tas mensen bewust te maken van de enorme natuurramp die gaande is die aan ( bijna) iedereen voorbij lijkt te gaan.
  Zwerf plastic opruimen is heel leuk, je krijgt beweging ( vooral als je half in een sloot moet kruipen), voldoening en frisse lucht. 1 stuks oprapen lukt inderdaad niet, als ik eenmaal begin kan ik niet stoppen tot mijn fietstas vol zit. Als ik geen tijd heb of fietstassen vol met boodschappen heb breng ik het zwerfplastic in kaart en neem het de volgende keer mee. In tegenstelling van briefjes van tien weet je zeker dat het er een week later nog op dezelfde plaats ligt.

 9. John de hollander 9 januari 2014 at 09:37 #

  Beste peter, ik ruim al enige tijd zwerfvuil op in alphen aan den rijn, en zou graag met je in contact komen om acties te gaan organiseren. Ik doe een coachingsopleiding en wil op scholen voorlichting gaan geven en zoek naar een opzet voor een programma. Ook bedrijven sportclubs enzovoorts. Of in de trand van letscleanupworld.
  Ik hoop snel iets van je te horen, groet john.