Zottendag! 11-11-11

Veel mensen willen wel iets aan zwerfvuil doen maar ‘durven’ niet. Ze schamen zich een beetje om zwerfvuil op te pakken.
Had ik ook. Maar sinds januari dit jaar pak ik elke dag zwerfvuil op en ‘t vreemde is; ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als dit jaar.

Daarom wil ik jou over die drempel helpen. Doe eens zot op zottendag; stap over je schroom in plaats van over zwerfafval.

Pak op 11 november (de dag van de duurzaamheid) één stuk zwerfvuil op en gooi dit in een prullenbak. Dit kan je doen waar je je ook maar bevindt die dag.
Let daarbij trouwens even op hoe dat voelt; je niets aantrekken van wat anderen vinden en gewoon iets goeds doen.

Veel mensen vinden het raar om zwerfafval op te rapen omdat ze denken dat dat van iemand anders is. Het WAS van iemand anders, maar nu het op de wereld ligt is het van ons allemaal. En als je het laat liggen geef je dat stuk vuil de kans om onze voedselketen binnen te dringen (met alle schadelijke PCB’s, POP’s en Endocriene Disruptors… eet smakelijk).

En nodig vooral al je vrienden uit, want met z’n allen maken we in één dag Nederland schoon!

Op de zotten!

Mocht dit een buk te veel zijn, dan toch kan je helpen zwerfvuil de wereld uit te helpen en te beginnen uit Nederland: stem op mijn project bij de Wereldprijs van de ASN-bank. Het kost evenveel tijd als het oprapen van blikje of flesje. Klik jij op het knopje “stem” dan raap ik ;)
http://www.voordewereldvanmorgen.nl/project/de-wereld-van-zwerfvuil

Waar gaat het om in het kort:
In de oceanen drijft ca. 100 Miljard kilo plastic, per uur komt er -via ‘s werelds rivieren- 1,2 miljoen kilo bij (je leest het goed: per uur!)
In dat plastic zitten giftige stoffen, daar komt nog bij dat het veel giftige stoffen die er in de oceaan zitten aan zich bindt (pesticiden enz.)
Vissen en vogels eten dat. Miljoenen van die beesten sterven daar jaarlijks aan. Mocht dat geen reden zijn om actie te ondernemen, besef dan dat deze stoffen onze voedselketen binnendringen en dat we dat op den duur onze kinderen voorzetten.
Opruimen heeft nauwelijks zin. Stel dat we 5000 schepen uitzenden om het op te ruimen, dan nog groeit het 14 keer zo hard als dat het wordt opgeruimd!
Het opruimen duurt dan namelijk nog steeds 500 jaar terwijl we het probleem in 35 jaar veroorzaakt hebben.
80% komt van zwerfafval, dus laten we alsjeblieft die brandspuit dichtdraaien voordat we maar aan dweilen kunnen gaan denken.

Excuus, ik kan me voorstellen dat je hier niet vrolijk van wordt. Maar er wat aan doen voelt goed!

Film over waar ik mee bezig ben.

Nodig alsjeblieft je vrienden uit: deel dit op Faceboek, retweet het op twitter of (oldschool) praat erover met je vrienden ;)

, ,

3 Responses to Zottendag! 11-11-11

 1. ria de ruiter 6 november 2011 at 00:24 #

  kijk op vrouwen van nu utrecht

 2. Ankie 5 november 2011 at 14:43 #

  Super goed. Maar eerlijk gezegd zou ik .wel zo’n knijpstok willen hebben. Ik vind het vaak toch vies om iets op te rapen, terwijl ik het best wel zou willen. Kun je geen actie opzetten om deze prikkers te verkopen, bv gemaakt van recycled materiaal? Of vraag ik nu te veel?
  In ieder geval een enorm goede actie. Ik geef het aan zo veel mogelijk mensen door.

  • Klean 11 november 2011 at 11:07 #

   Hallo Ankie,
   Veel gemeenten geven gratis grijpstokken aan burgers die aangeven dat ze iets tegen zwerfvuil willen ondernemen. Vraag er eens naar.
   Succes en veel plezier met oprapen van zwerfvuil ;)

   Opgeruimde groet,
   Peter.