Stichting Klean

Een wereld van plastic

Benjamin_dWvZ_reparatie 

Plastic is een prachtig materiaal, te prachtig! Het vergaat niet. Gek genoeg gebruiken we het als een wegwerpartikel. Maar waar is ‘weg’? Daar hebben we even niet aan gedacht, dat er geen ‘weg’ is toen we de wegwerp-maatschappij bedachten. En nu zitten wij, maar vooral alle volgende generaties met de gebakken plastic peren: de Plastic Soep. De enige soep die warmer wordt gegeten dan ie wordt opgediend, want eten gaan we die soep. En mijn en jouw kinderen al helemaal!

Stichting Klean

Het oorspronkelijke doel van de stichting Klean was zwerfvuil opruimen, voornamelijk omdat het de grootste bijdrage levert aan de Plastic Soep. Alleen zijn we gaande weg iets gaan ontdekken. En ook steeds meer mensen zeggen, emailen of smsen stichting Klean met de ervaring dat sinds ze dagelijks een of meerdere stukken zwerfvuil opruimen ze een vrolijker en actiever mens zijn geworden.

Natuurlijk blijft ons doel om er voor te zorgen dat zwerfvuil verdwijnt uit Nederland, maar we zullen ook steeds meer nadruk gaan leggen op wat het voor jezelf als mens en voor de maatschappij betekent als je elke dag een kleine onbaatzuchtige handeling doet.

Aan de slag!

Wij kunnen er uren over vertellen. Dat doen we dus ook. Door heel het land, van buurthuis tot het World Forum, van het basisonderwijs tot University College. Maar belangrijker is dat we er iets aan doen. Elke dag pak we minstens één paar stukken zwerfafval op. Zo “gek” hoef jij niet te doen; als jij één stukje per dag oppakt dan doe je al gewoon genoeg.

We motiveren zoveel mogelijk mensen om één keer per dag één stuk zwerfvuil (bij voorbaat plastic) op te ruimen. “Eén stukje? Alsof dat helpt.” hoor ik je denken. Het maakt een wereld van verschil. De Plastic Soep wordt grotendeels op dezelfde manier gemaakt! Miljoenen mensen die een plastic flesje of zakje laten vallen en denken “Ach, het is er maar eentje”. Hierdoor drijft er meer dan 50 miljard kilo plastic in de oceanen. Zie je hoe krachtig dit principe is? Deze kracht willen we ook gebruiken om de groei van de Plastic Soep tot staan te brengen.

Als 25% van de Nederlanders zweert om dagelijks één stuk zwerfvuil op te rapen dan hebben we een nieuw probleem… er ligt te weinig!

Maar goed. Voordat we daar zijn aanbeland… is er nog veel werk te doen. Klean is een stichting die enkele bijzondere projecten heeft gelanceerd en mensen voortdurend aanspoort gewoon aan de slag te gaan. Zo is de foto op deze pagina onderdeel van het project De Wereld van Zwerfafval. Hieronder – om het allemaal ook een beetje luchtig te houden-  “SuperKlean”,  ‘s werelds eerste speelfilm van 1 minuut:

Meer informatie: