Plastic Madonna

Een project om mensen ervan te overtuigen dat er nooit iets te klein is om een verschil te maken.

Schermafbeelding 2016-05-23 om 15.41.55De Plastic Madonna wordt een beeld van een moeder die haar kind borstvoeding geeft. Het wordt 3D geprint van op straat gevonden gerecycled plastic en zal circa 12 meter groot worden.
Het afgelopen jaar zijn we druk bezig geweest om mensen te verleiden, te motiveren om één zwerfafval-flesje in een van de vele verzamelbakken die door heel Nederland stonden te doneren. Daarmee is dit nu al het grootste participatie-kunstwerk van Nederland.

In 2016 hadden we de gewenste 100.000 flesjes waren alle verzamelbakken door heel Nederland gevuld met in totaal 100.000 flesjes. Het was nog een hele toer om ze allemaal naar Amsterdam te halen. We hebben de flesjes tentoongesteld in een kerk om duidelijk te maken hoeveel 100.000 flesjes wel niet is. Het staat ook gelijk aan de hoeveelheid plastic die er alleen in Nederland al elk uur op straat terecht komt. Maar nog huiveringwekkender is dat het gelijk staat aan de hoeveelheid plastic die er elke tien seconden vanaf land via rivieren de Oceanen in stroomt.

PS_flesjes overzicht kerk sitegrote

 

Al dit plastic gaan we recyclen en maken er met behulp van 3D-printers creëren we er dat prachtige meterslange beeld van.  Het beeld waar Thekla Reuten met haar baby model voor heeft gelegen. Hieronder een impressie.

 

PS_PM_Scheveningen 4752 site

 

Met dit beeld willen we alle provincie-hoofdsteden van Nederland aandoen. Samen de gemeente en plaatselijke initiatieven willen we dan een geweldig event organiseren waarbij ook de burger die normaal niet geïnteresseerd in de zwerfafval-problematiek automatisch meegnomen wordt in het enorme inspirerende verhaal dat achter de Plastic Madonna schuil gaat;

 

Een verhaal van kracht, hoop en liefde.

 

Plastic Madonna

Er ligt momenteel al een Madonnabeeld in Rio de Janeiro. Waarom daar? Tijdens de Olympische Spelen lag ze er prominent op het strand. Rio, de stad waar dat enorme Jezus-beeld staat, en dan ligt er een Maria-beeld van plastic afval gemaakt op het strand.  “En ze voedt haar baby??”   “Waarom doet een kunstenaar zoiets?”

10.000.000 mensen

Door de enorme media-aandacht voor dit beeld aldaar hebben 10.000.000 mensen kennis genomen van de Plastic Madonna.

 

PM_BR_zonderdopper

En gratis liftte de kennis mee dat zwerfafval de voedselketen binnendringt. En dat eenieder die plastic op straat laat vallen, of nooit iets opruimt hier actief dan wel passief aan mee doet: de volgende generaties plastic zwerfafval te eten geven.