Scholieren leggen gedicht van Vondel met Zwerfafval

Amsterdam 4 juli 2016 – Op 6, 7 en 13 juli 2016 zullen middelbare scholieren ’s ochtends in het Vondelpark een gedicht van Vondel neerleggen met zwerfafval dat in en rond het park is opgeraapt.

Deze actie vindt plaats als onderdeel van een speciaal programma dat door gemeente Amsterdam is opgezet om jongeren meer kennis te geven over de oorzaken en gevolgen van zwerfafval en wat zij hier zelf tegen kunnen doen.

Andere onderdelen van het programma zijn gastlessen over zwerfafval en plastic soep door stichting KLEAN, het samen met vrijwilligers oprapen van zwerfafval in het park en het opdoen van kennis over hergebruik en recyclen van plastic door het Perpetual Plastic Project. Ook zal er een met een 3D-printer een kleine Plastic Madonna worden gemaakt van gerecycled zwerfafval.

Het Vondelpark wordt jaarlijks door circa 14 miljoen mensen bezocht. Elk jaar worden verschillende vrijwilligers ingezet om het park schoon en groen te houden. Ook scholen bieden hulp om het park groen en schoon te houden. Door het verspreiden van kennis over zwerfafval en de gevolgen streeft de gemeente er vooral naar om zwerfafval te voorkomen.

Dit project wordt (mede)mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland.


 


STICHTING KLEAN (KLAGEN LOONT ECHT ABSOLUUT NIET)

Stichting KLEAN geeft voorlichting over zwerfafval en Plastic Soep en is ook op andere terreinen actief om te voorkomen dat zwerfafval ontstaat. De filosofie van de stichting is dat zwerfafval heel snel verdwijnt door iedere dag één stukje op te ruimen: “Als één op de vier mensen elke dag één stukje op raapt, dan is het land binnen een paar dagen schoon en stoppen we de groei van plastic soep”. Deze is namelijk ook ontstaan door de gedachte ”ach wat maakt ene stukje van mij nou uit”.

Website: http://www.stichtingklean.nl/

PLASTIC MADONNA

Stichting KLEAN werkt momenteel aan het project Plastic Madonna, waarmee het de positieve kracht van de mensheid aan wil tonen. De destructieve kracht waarmee we de gezondheid van de aarde bedreigen wordt vooral veroorzaakt door de opvatting dat kleine dingetjes die je als individu doet of laat niet uitmaken. Doordat we met zovelen zijn is dat juist wel het geval. Door deze gedachte om te draaien en het bewustzijn te vergroten dat dit juist wel uitmaakt kunnen we de aarde ook op een heel eenvoudige manier weer gezond maken.

Plastic Madonna wordt een beeld van 12 meter lang van een liggende moeder die haar kind de borstvoeding geeft. Het wordt gemaakt van het gerecyclede plastic van 100.000 flesjes die zijn verzameld door een kleine actie: het oprapen van straat. Het beeld zal worden gemaakt door heel veel mensen die bijna niets doen en draagt de boodschap uit dat plastic zwerfafval in ons eten terecht komt.

Website: https://plasticmadonna.nl/

, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Scholieren leggen gedicht van Vondel met Zwerfafval - Nieuws waar je blij van wordt, samen de wereld mooier maken! - 6 juli 2016

    […] dat in en rond het park is opgeraapt. Deze actie vindt plaats als onderdeel van een speciaal programma dat door gemeente Amsterdam is opgezet om jongeren meer kennis te geven over de oorzaken en gevolgen […]

Geef een reactie