Een zwerfie is een selfie van diegene die een stukje zwerfafval opruimt en op social media post onder vermelding van #zwerfie.
Wil je zien hoe krachtig een stukje opruimen is?
Sinds de oprichting van stichting Klean vieren we de komst van de lente door op die dag met zoveel mogelijk mensen minstens één stukje zwerfafval op te ruimen. Dit noemden we “De Lente Verwelkomen” maar na de introductie van #zwerfie door Henk Vrugt hebben we deze dag gelijk omgedoopt tot
zwerfie dag
Op 6 februari 2014 initieerden Klean en Henk Vrugt #zwerfie. De mensen die #zwerfie gebruiken laten zien dat het heel gewoon is om een stukje zwerfafval op te ruimen. Ontzettend veel mensen doen dit namelijk al. Wij opereren onafhankelijk en staan voor een schone Aarde.
De miljarden kilo’s aan Plastic Soep worden grotendeels veroorzaakt door mensen die één zakje of flesje laten vallen en denken “ach die ene maakt niets uit”. Een enorme kracht dus: een dingetje doen waarvan je denkt dat het niet uit maakt!
Diezelfde kracht willen wij gebruiken om de groei van de Plastic Soep te stoppen: ruim elke dag minstens één stuk zwerfvuil op. Doe dit niet stiekem! Ook al zul je je in het begin misschien er een beetje voor schamen. Die schaamte hebben we allemaal ervaren. Maar door het zichtbaar te maken hoeveel mensen dit al dagelijks doen, zal het steeds meer normaal worden. En daarom dus ….
#zwerfie
Op 6 februari 2014 tweette Henk Vrugt deze tweet:
Een druppel die al snel heel veel golven veroorzaakte:
http://www.wavesofchange.nl/2014/02/waarom-je-een-klein-idee-nooit-moet-laten-liggen/
Op 20 maart 2014 organiseerden we #zwerfie-dag. Ondanks dat dit ook de dag was waarop Wilders de twitterkolommen beheerste omdat hij zijn aanhang de vorige dag “minder, minder, minder” had laten scanderen (en daarmee werd dus niet minder zwerfvuil bedoeld helaas) wisten we met #zwerfie toch even boven Geert te pieken in trending-lijstjes:
Op Twitter leerde een aantal mensen elkaar kennen en bouwde een ongekende band met elkaar op. De verbindende factor die #zwerfie heet is groot. Deze groep noemt zich nu de zwerfie-busters. Je kunt ze volgen op Twitter of op Facebook. In de loop der tijd ontstonden verschillende ideëen om het opruimen van zwerfafval leuk(er) te maken. Meer over de gamificatie van #zwerfie lees je hier.
Picbadge
Met een zwerfie-picbadge op je profielfoto laat je zien dat je opruimen van zwerfvuil belangrijk en heel gewoon vind. Klik op de afbeelding naar keuze om de picbadge gratis op te halen en op je profielfoto te plaatsen.
![]() ![]() |
Woordenboek
Op 10 december 2014 verkoos Prisma taal ‘zwerfie’ tot woord van het jaar. Degene die de betekenis van zwerfie wil opnemen in een woordenboek, willen we het graag makkelijk maken:
Laat je inspireren in het #zwerfie-magazine, die laat zien hoeveel mensen dit al doen en dat het vrolijke en energieke mensen zijn die dit doen:
Opgeruimde groet,
het Klean-team.