Zwerfie-opvanghuis

Zwerfie-opvanghuizen

Op 10 oktober 2014 opende in Cuijk het allereerste zwerfie-opvanghuis, niet ver van de plek waar Henk Vrugt op 6 februari 2014 de eerste #zwerfie op Twitter postte.

#zwerfie-opvanghuizen

#zwerfie-opvanghuizen

Sindsdien worden er her en der in het land prullenbakken voorzien van een professionele ‘transfer’ sticker. Het doel; mensen uit  nodigen één stuk zwerfvuil dat verweest op straat ligt een goed onderkomen te geven.

Op de kaart hieronder, kun je de zwerfie-opvanghuizen in het land (en zelfs al in België!) opzoeken. Doe je een donatie (zwerfafval op de gewone manier opruimen) in een zwerfie-opvanghuis, dan zien we je graag met een foto op Twitter, Facebook of elders op social media, vergeet dan niet de hashtag #zwerfie!

 

  • Wil je in jouw gemeente een zwerfie-opvanghuis openen, lees dan hier verder.

 

Zwerfie-opvanghuizen op de kaart

Hier vind je alle locaties waar een zwerfie-opvanghuis geopend is. In het geel is de allereerste aangegeven, in het rood alle geopende zwerfie-opvanghuizen, compleet met foto en openingsdatum. Helaas komt het voor dat de eigenaar van de vuilnisbak de transfer verwijderd. Deze opvanghuizen beschouwen we als gesloten en kleuren we grijs op deze kaart.

Hebben we een opvanghuis nog niet gepubliceerd of heb je een opmerking over een zwerfie-opvanghuis? Twitter een foto (bij voorkeur met een stuk herkenbare omgeving) dan naar @zwerfie of stuur een email naar [email protected] o.v.v. de exacte locatie en de datum waarop de opening plaatsvond.

 

Helaas zijn er ook ijverige ambtenaren die de stickers weer verwijderen. Waarom? Waarschijnlijk omdat ze de term #zwerfie nog niet kennen. Of omdat ze regeltjes (en mag niet gestickerd worden op prullenbakken) belangrijker vinden dan een schone omgeving. We kunnen er alleen maar naar raden.  De opvanghuizen in Amsterdam-Noord en Eindhoven zijn helaas al weer gesloten.