PERSBERICHT: Zwerfie-dag en uitreiking Gouden Zwerfie op 20 maart 2016

Op zondag 20 maart is het weer de jaarlijkse #zwerfie-dag. Dit is dé dag om een stuk zwerfafval op te rapen, hier een foto van te maken en die te delen op social media met de hashtag #zwerfie. Op deze dag zal Stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) ook de Gouden Zwerfie uitreiken aan iemand die op een positieve manier is opgevallen in de strijd tegen zwerfafval en plastic soep.

Zwerfie-dag
Stichting KLEAN verwelkomt al voor de zesde keer de lente op 20 Maart. In 2014 is deze dag omgedoopt tot zwerfie-dag. Een zwerfie is een foto van een opgeraapt stuk zwerfafval, al dan niet in de vorm van een selfie. Stichting KLEAN ontdekte dat het veel effectiever is om elke dag één stukje zwerfafval op te ruimen dan één keer per jaar een grote opruimactie te houden. De filosofie van Stichting KLEAN is dat als een probleem nog zo groot is of lijkt, dat je dan het kleinste zoekt wat je er aan kunt doen en dat ook daadwerkelijk gaat doen.

Dit jaar valt #zwerfie-dag precies één dag na de landelijke opschoondag. Dat sluit goed op elkaar aan volgens stichting KLEAN. Het is een mooi startpunt om elke dag één stuk zwerfafval op te rapen en de omgeving schoon te houden. Het is ergens vreemd als je één keer per jaar een uur lang zwerfafval gaat oprapen en er de rest van het jaar gewoon overheen stapt. Zo krijgt het helaas de kans het water in te waaien en een enkeltje richting de Plastic Soep te nemen.

Mensen die dagelijks een stukje zwerfafval oprapen hebben gemerkt dat ze het vaak niet bij één stukje laten. De vergelijking die stichting KLEAN graag maakt is die met tandenpoetsen: dat doe je ook niet één keer per jaar heel lang, maar elke dag een paar keer kort. Door het zichtbaar op te rapen ervaren ze daarnaast dat ze hiermee hun omgeving positief beïnvloeden en zo steeds meer anderen bewust maken van de problematiek en de eenvoud van de oplossing. En ook worden veel mensen er simpelweg gelukkiger van.

Gouden Zwerfie
Op 20 Maart zal ook de Gouden Zwerfie 2016 worden uitgereikt aan één van de vier overgebleven kandidaten. De Gouden Zwerfie is een onderscheiding voor iemand die gewoon is gaan doen en hierbij is opgevallen en anderen heeft geïnspireerd en gemotiveerd. Het is géén prijs voor degene die het meeste of het beste heeft vergaderd, noch voor degene die congressen heeft georganiseerd of het meeste zwerfafval heeft opgeruimd.

De uitreiking zal plaastvinden tussen 14:00 uur en 16:00 uur bij Café de Pont in Amsterdam. Het exacte tijdstip zal later deze week bekend worden gemaakt. Daar komen vrijwilligers van Stichting KLEAN bij elkaar om samen buiten een stuk zwerfafval te rapen en er een #zwerfie van te maken. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen. Één stukje oprapen is genoeg, maar wie zich niet in kan houden mag natuurlijk zoveel oprapen als hij of zij wil.

Degene die de Gouden Zwerfie krijgt uitgereikt  zal hiervoor wel als symbolische daad 50 cent statiegeld moeten betalen. Dit omdat statiegeld volgens Stichting KLEAN een zeer krachtig middel is om zwerfafval te verminderen en recyclingprecentages drastisch te verhogen.

Einde Persbericht


Voor meer informatie over zwerfie-dag en de Gouden Zwerfie kunt u contact opnemen met: Dirk Groot: [email protected], Telefoon : 06-81503456Noot voor de redactie
STICHTING KLEAN
Stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) strijdt tegen Plastic Soep door mensen te laten zien dat er veel zwerfafval kan worden opgeruimd door iedere dag één stukje op te ruimen; “Als alle Nederlanders die iets goed met de aarde voorhebben elke dag één #zwerfie raapt, dan is het land binnen een paar dagen schoon”. De stichting geeft voorlichting over zwerfafval en Plastic Soep en is ook op andere terreinen actief om te voorkomen dat zwerfafval ontstaat.

Website: http://www.stichtingklean.nl/

PLASTIC MADONNA

Stichting KLEAN werkt momenteel aan het project Plastic Madonna, waarmee het de positieve kracht van de mensheid aan te tonen. De destructieve kracht waar we de gezondheid van de aarde momenteel bedreigen wordt vooral veroorzaakt door de opvatting dat kleine dingetjes die je als individu doet of laat niet uitmaken. Doordat we met zovelen zijn is dat juist wel het geval. Door deze gedachte om te draaien en het bewustzijn te vergroten dat dit juist wel uitmaakt kunnen we de aarde ook op een heel eenvoudige manier weer gezond maken.

Plastic Madonna wordt een beeld van 12 meter lang van een liggende moeder die haar kind de borstvoeding geeft. Het wordt gemaakt van het gerecyclede plastic van 100.000 flesjes die zijn verzameld door een kleine actie: het oprapen van straat. Het beeld zal worden gemaakt door heel veel mensen die bijna niets doen en draagt de boodschap uit dat plastic zwerfafval in ons eten terecht komt.

Website: https://plasticmadonna.nl/